szerző:
hvg.hu

Egy nyílt forráskódú projekt célja még többekhez eljuttatni a Wikipédiában felhalmozott tudást.

A Wikipédia tényleg mindenkié lesz, ha megvalósul egy új projekt, ugyanis azok is elérhetik majd a netes közösség által felhalmozott tudást, akik valamiért nem tudnak olvasni. A szöveghez ugyanis beszéd is társul majd, azaz a szócikkeket akár fel is olvashatja a szolgáltatás.

A beszédszintetizáló platformot stockholmi tudósok fejlesztik, és ha elkészülnek, akkor a Wikipédia gárdája adja majd a szervereket, és az új eszközre optimalizálják a szolgáltatást.

©

2017-ben már három nyelven, angolul, svédül és arabul is meg fog szólalni a Wikipédia. A svéd nyelvet saját erőforrásaik miatt választották a fejlesztők, az angolt azért, mert rengeteg forrásanyag van hozzá, az arab pedig úgynevezett proof of concept, azaz megvalósíthatósági példa.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!