szerző:
hvg.hu

A zsebben is elférő eszköz 99,5 százalékos pontossággal képes meghatározni egy étel gluténtartalmát.

A gluténmentes étrend a lisztérzékenyeknek kötelező, de rajtuk kívül is egyre többen választják. Éppen ezért egyre több élelmiszerre írják rá, hogy gluténmentes, de egy új eszközzel mindenki maga meggyőződhet akár az otthoni vacsoránál, akár az étteremben, hogy valóban gluténmentes-e az étele.

A Nima egy táskában vagy akár a zsebben is elférő kütyü, ami percek alatt képes meghatározni, az adott étel tartalmaz-e glutént. A tesztelésre szánt ételdarabot egy egyszer használatos kapszulába kell behelyezni, majd betenni azt a gépbe. A folyamat elindítása után 2-3 perccel már meg is van az eredmény: egy mosolygós arccal jelzi, hogy az étel gluténmentes, egy szomorú arc pedig ennek az ellenkezőjét.

©

A Live Science szerint az eszköz kémiai és mechanikai eljárással teszteli le, az adott étel tartalmaz-e glutént. A fejlesztők szerint a megengedett érték 20 milliomod részét is képes detektálni, vagyis egy valóban pontos kütyüről van szó. A Nima ugyanakkor nem kapott gyógyászati segédeszköz-minősítést, így egyelőre csak egy olyan eszköz, amely segítségével több információhoz juthatunk egy-egy étellel kapcsolatban. Éppen ezért egy mobilalkalmazást is fejlesztettek hozzá, ahol a felhasználók megoszthatják az egyes éttermekben, vendéglátóhelyeken fogyasztott ételekkel kapcsolatos tapasztalataikat.

©

Az új kütyü a piacon lévő hasonló eszközökhöz képest jóval kisebb és könnyebb, ráadásul a tesztek során 99,5 százalék pontossággal dolgozott. A fejlesztő 6SensorLabs ugyanakkor megjegyzi, hogy a Nima nem képes egyszerre az összes ételt megvizsgálni: ha a tányéron a hús mellett salátaöntet és tészta is van, mindet külön-külön kell megvizsgáltatni vele.

Az eszköz már előrendelhető, igaz, egyelőre csak Amerikából, ám érdemes lehet figyelni rá: az alapváltozata 199 dollárba (kb. 57 ezer forintba) kerül, ami nem tűnik soknak ahhoz képest, hogy gyakorlatilag egy mindennapi használati tárgyról van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!