szerző:
hvg.hu

Csütörtökön délután egy furgon belehajtott a tömegbe Barcelona legzsúfoltabb sétálóutcáján, a La Ramblán. A támadás után a Facebooknál aktiválták a személyes biztonság ellenőrzésére szolgáló funkciót.

Legutóbb májusban volt szükség arra, hogy a Facebook Európában bekapcsolja a személyes biztonság ellenőrzésére készített funkcióját, a Safety Checket. Akkor a telt házas manchesteri Ariana Grande-koncert végén történt terrortámadás, most pedig a barcelonai tömeges gázolás miatt kellett újra aktiválni. Csütörtök délután egy fehér színű furgon hajtott a tömegbe a La Ramblán, ami 530 méteren keresztül hajtott, miközben sok embert elgázolt. A merénylet 13 halálos áldozatot követelt, a hatóság nagy erőkkel keresi az elkövetőt.

©

A személyes biztonság ellenőrzésére szolgáló oldalon három dolgot lehet tenni. Egyrészt aki Barcelonában tartózkodik, az egyetlen gomb megnyomásával jelezheti ismerőseinek, hogy őt nem érte baj. Másrészt a Facebook kilistázza azokat az ismerőseinket, akik akik a környéken tartózkodnak, és kérhetjük, hogy jelezzék, biztonságban vannak-e.

Emellett egy februárban élesített fejlesztésnek köszönhetően a környéken élők felajánlásokat is tehetnek a bajba jutottaknak. Az eddigi posztok alapján van, aki két személynek tud élelmet biztosítani, más szállást nyújt, megint más pedig önkéntes munkával szeretne segíteni. A támadás óta eddig a pillanatig 1520 felajánlás és négy segítségkérés érkezett a területről.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!