Az iraki háború miatt szent háborút hirdetett az Egyesült Államok ellen az oroszországi mohamedánok egyik vezetője, Talgat Tadzsuddin mufti.

"Az oroszországi muzulmánok rendelkeznek a megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy nyomást gyakoroljanak az Egyesült Államokra. Létrehozunk egy alapot, és az adományokból fegyvert vásárolunk az Amerika elleni harcra és élelmet az iraki népnek" - nyilatkozta az orosz Interfax hírügynökségnek a mufti. Oroszország és a Szovjetunió XX. és XXI. századi történetében ez a második eset, hogy szent háborút hirdetnek. 1941-ben a német invázió ellen léptek fel a mohamedán vallási vezetők ezzel az eszközzel.
Az oroszországi muzulmánok politikailag két fő csoportra oszlanak: a kisebbségben lévő, baskíriai központú, radikális irányzatot Talgat Tadzsuddin vezeti, a moszkvai csoport pedig inkább az orosz állami vezetéshez áll közel. Utóbbi vezetője, Ravil Gajnutdin mufti "teljesen haszontalannak" minősítette a szent háború meghirdetését, kijelentve: Tadzsuddinnak "semmi joga nem volt ehhez".
Az Egyesült Államok ellen nem első alkalommal hirdettek muzulmán vallási vezetők dzsihádot az iraki háború kitörése óta: legutóbb - kedden, egy Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter által felolvasott levél útján - Szaddám Huszein iraki elnök tett hasonló felhívást. A héten hirdetett szent háborút Mohamed Omar molla is, az Afganisztánt korábban kormányzó tálibok szellemi vezetője. A felhívás, amelyet hatszáz muzulmán vallási méltóság írt alá, emlékeztette a hívőket kötelességükre: indítsanak szent háborút az Irak és Afganisztán területén tartózkodó nemzetközi erők ellen. A múlt héten egy bagdadi imám a pénteki nagy ima alkalmából szólította szent háborúra a világ mohamedánjait. (MTI)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!