szerző:
eurohirek.hu

Románia biztosította az Európai Uniót arról, hogy ellenőrzése alatt tartja a madárinfluenzát, ám segítséget kért a válság gazdasági és egészségügyi hatásainak kezeléséhez. A madárinfluenza okozta eddigi költségeket több mint 20 millió euróra becsülik.

Az EU külügyminiszterei luxembourgi válságtanácskozásukon üdvözölték a román hatóságok gyors beavatkozását, és ígéretet tettek ugyan támogatásra, de konkrét segítség mind ez idáig nem érkezett Bukarestbe - írja az EurActiv.ro internetes hírportál.

Románia uniós nagykövete, Lazar Comanescu három oldalas dokumentumban ismertette a román intézkedések sorozatát, tájékoztatást adva arról, hogy a válság miatt Románia jelentős kiadásokkal szembesül. A csirkehús-termékek kieső exportjának értéke 13 millió euró, a Duna Delta turisztikai veszteségeit a következő félévre mintegy 10 millió euróra becsülik.

Románia a fertőzött állatok megsemmisítéséhez szükséges védőruházatot igényelt, fertőtlenítő felszereléseket, kommunikációs eszközöket és mozgatható laboratóriumokat várna Brüsszeltől. A Románia és Görögország által megfogalmazott kérések hatására az EU-külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy az év végéig „újraelemzik” a segítségnyújtás módozatait. Az európai uniós gazdákat kárpótolják az elszenvedett kárért, ám egyelőre nem létezik hasonló lehetőség más országokban élők számára.

A napokban Markosz Kiprianu egészségügyi EU-biztos felkéri az egészségügyi minisztereket, fokozzák erőfeszítéseiket egy lehetséges influenzajárvány megakadályozásáért, az influenza ellenes gyógyszerkészlet növeléséért. A biztos úgy vélekedik, nem sikerült még eljutni a szükséges készültségi szintre, ám példaként nem nevezett meg egyetlen országot sem.

Állítólag a tagországoknak csak a fele rendelte meg az influenzaellenes gyógyszereket, és egyikük sem rendelkezik az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott készlettel, amelynek el kell tudni látnia a lakosság 25 százalékát. A jelek szerint az európai lakosságnak csupán 10 százaléka juthatna orvossághoz, ha arra szükség lenne.

Markosz Kiprianu a leginkább veszélyeztetettek, az öregek, gyermekek, cukorbetegek beoltását sürgeti, és tárgyalásokat kezdeményez a gyógyszergyárakkal annak érdekében, hogy azok növeljék az influenzaellenes vakcina termelését. 

Az egészségügyi biztos ígéretet tett arra, hogy egy esetleges új hatóanyag elkészültekor csökkentik a jóváhagyáshoz szükséges időszakot. Ez Magyarországot érintheti elsőként, hiszen mint ismeretes, Budapesten bejelentették, hogy sikerrel zárultak a kísérletek egy új hatóanyag előállítására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Madárinfluenza: mi ellen véd a vakcina?

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány" - mondta a fővirológus. Az országos tisztifőorvos szerint szó sincs arról, hogy eleve hatástalannak ítélték volna a vakcinát.

MTI Világ

Már megjelent a Tamiflu-nak is ellenálló madárinfluenza-törzs

Madárinfluenzában halt meg a napokban egy középkorú thaiföldi férfi – jelentették be csütörtökön Bangkokban az egészségügyi hatóságok. Ő a kór első halálos áldozata idén a délkelet-ázsiai országban. Közben felfedezték a H5N1 madárinfluenza-vírus egy olyan mutációját, amely ellenáll a leghatékonyabbnak tartott Tamiflu nevű szernekis.

hvg.hu Itthon

Rendhagyó járványtanóra

Az Állatorvosi Egyetem két professzora rendhagyó járványtanórát tartott a sajtó képviselőinek a hangsúlyozottan állati megbetegedésről.

Világ

Vészmadarak - Tévhitek a madárinfluenzáról

Európa-szerte pánikot okozott az eddig csak Ázsiában regisztrált, ám potenciális halálosztóként rettegett madárinfluenza vírusának felbukkanása Törökországban, Romániában és Görögországban. A tévhitek azonban gyorsabban terjednek, mint bármely kórokozó.

MTI Gazdaság

Svájci licenccel gyártana madárinfluenza-vakcinát a Richter

A Richter Gedeon Rt. megkereste a svájci Roche gyógyszercéget és kéri, hogy mihamarabb kezdődjenek tárgyalások a Roche oseltamivir hatóanyagú vírus ellenes készítményének magyarországi gyártásáról - közölte a legnagyobb magyar gyógyszercég.