Nyolcvan évig tartó különállás után hamarosan ismét egységessé válik az orosz ortodox egyház: az 1917-es bolsevik forradalom után külföldre költözött ortodoxok által alapított egyház vezetői elfogadták a megbékéléshez szükséges legfontosabb dokumentumot.

A hazájukból elmenekült oroszok a húszas években hozták létre saját ortodox egyházukat, miután az otthonmaradtak nevében Szergij metropolita 1927-ben aláírta a szovjet hatalom iránti hűségnyilatkozatot. Bár már a második világháború után is felmerült az ortodoxok újraegyesítése, II. Alekszíj moszkvai pátriárka csak 2005-ben vonta vissza a közeledést akadályozó Szergij-nyilatkozatot. A megbékélést az is lassította, hogy a külföldi egyház vezetői – valószínűleg nem minden alap nélkül – azt állították, a hazájukban maradt egyházi vezetők jelentős része a szovjet titkosrendőrség ügynökévé vált. Egy 1999-ben Londonban közzétett jelentés szerint egyébként Alekszíj is KGB-ügynök volt: állítólag 1958-ban szervezték be az államrendőrségbe, és a fedőneve Drozdov volt. Az egyház hamisítványnak tartja az állítólag Moszkvából kicsempészet KGB-dokumentumokat.

A legújabb közeledési kísérletet II. Alekszíj nevéhez fűződik, aki egy 2001-ben írt levelében úgy vélekedett, a megosztottság hátterében csak politikai okok vannak, és eljött az ideje az ortodox belső békéjének helyreállítására. A két egyház vezetői májusban közzétettek egy egyesülési nyilatkozatot, ám az igazi áttörést az jelenti, hogy a New York-i központú egyház csütörtökön elfogadta azt a dokumentumot, amely formalizálja a két egyház közötti kapcsolatokat, illetve az ortodoxok közötti párbeszédet. Szakértők szerint a mostani döntéssel a hivatalos újraegyesülés előtt álló utolsó akadály is elhárult. Az egybeolvadás ugyanakkor nem jelenti a külföldi orosz ortodox egyház teljes eltűntét: a külföldiek az egységes egyházon belül fenntartják saját szervezeteiket.

Németh András / Moszkva

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Világ

Pogromok az oroszországi Karéliában

Három halott, több mint tíz sebesült, tucatnyi szétvert üzlet és több mint száz őrizetbe vétel – ez a nem végleges mérlege az Oroszországhoz tartozó Karéliában negyedik napja tartó orosz-csecsen összecsapásoknak.

hvg.hu Világ

A román ortodoxok beperelnék az államot

Bartolomeu Anania ortodox érsek kijelentette, az egyház kész beperelni a román államot Strasbourgban az Európai Emberi Jogok Bíróságán, ha nem léptetik életbe Gozsdu Manó testamentumát, amely szerint a hagyaték egyedüli jogos kezelője, birtokosa a nagyszebeni Gozsdu-Alapítvány.

MTI Világ

Hivatalos nyelv lesz Ukrajnában az orosz?

Sajtóértesülések szerint a Viktor Janukovics vezette ukrán kormány második hivatalos nyelvvé kívánja tenni az oroszt a volt szovjetköztársaságban, ami ellentmond a kormányfő és Viktor Juscsenko elnök által aláírt megállapodásnak.