szerző:
MTI

Mintegy három évtizede halott a japán főváros, Tokió legidősebbnek hitt férfi lakosa - közölte csütörtökön az önkormányzat, miután a 111 éve született aggastyán mumifikálódott holttestét megtalálták az ágyában.

Az 1899. július 22-én született Kato Szogen után az önkormányzat illetékesei kezdtek érdeklődni, amikor a szeptemberi idősek napjára készülve frissíteni kezdték a százévesek listáját. Idén már többször is megpróbáltak találkozni az aggastyánnal, de a családtagok minden alkalommal elzavarták a tisztviselőket, mondván: Kato jól van, de nem akar látni senkit - mondta Ivamacu Tomoko, a japán főváros Adacsi kerületének illetékese.

Az önkormányzat gyanakodni kezdett és rendőrségi vizsgálatot kért. A rendőrök szerda este behatoltak Kato házába és az ágyban találtak egy mumifikálódott holttestet, minden valószínűség szerint a keresett idős férfit. Alsóneműben és pizsamában feküdt, egy takaró alatt.

Leányunokája azt mondta a rendőröknek, hogy Kato körülbelül 30 éve visszahúzódott abba a szobába, miután kijelentette: élő Buddha akar lenni. A rendőrség és az önkormányzat illetékesei úgy gondolják, hogy Kato nem sokkal ezután meghalt.

A rendőrség bűncselekmény gyanújával nyomoz, mert Kato családja valószínűleg zsebre vágta az idős férfi és hat éve elhunyt felesége nyugdíját. Hozzávetőlegesen 9,5 millió jenhez (23,8 millió forinthoz) juthattak a csalással. "Családjának tudnia kellett, hogy végig halott volt, mégis úgy tett, mintha semmi sem történt volna. Kísérteties az egész" - fogalmazott Muroi Jutaka önkormányzati tisztségviselő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!