szerző:
BBC

Ma kezdődött a norvég tömeggyilkos Anders Behring Breivik tárgyalása, aki éppen a norvég államot perli, mert rosszul érezte magát a börtönbe. A jó hangulat érdekében Breivik náci karlendítéssel köszöntötte a tárgyaláson megjelenteket.

Breivik 2011-ben 77 embert ölt meg és ezért huszonegy évre zárták börtönbe – a norvég törvények szerint ez a jelenleg adható leghosszabb büntetés. – és mivel úgy érzi, sárba tiporják emberi jogait, beperelte a norvég államot - írja a BBC.news.

A tárgyalást biztonsági okokból Skien börtön tornatermében tartják. Breivik azzal vádolta a norvég kormányt, hogy két ponton is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az egyik a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog, a másik pedig az embertelen és degradáló bánásmód és büntetésnek tiltása.

Oystein Storrvik, a tömeggyilkos ügyvédje az nyilatkozta, hogy Breivik borzalmasan stresszes volt a Skien börtönben lévő magáncellás elzárása alatt. És feltehetően emiatt hagyta abba a tanulást is. Breivik korábban azt is nehezményezte, hogy túl hideg a kávéja és azt is, hogy csak Playstation 2-vel játszhat.

Az sem újdonság, hogy Breivik náci szimpatizáns, korábban pártot is akart alapítani, hogy így is képviseltesse ideológiáját.