szerző:
hvg.hu

Nem ijedtek meg, hanem inkább körbelőnék Guamot.

Kinevette az észak-koreai vezetés Donald Trump amerikai elnök fenyegetőzését, miszerint "sosem látott tűzvihart" kapnak a nyakukba, ha nem állnak le a rakéta- és atomprogrammal.

Meghátrálás helyett Phenjan közölte, hogy éles helyzetben először Guam szigetére fognak nukleáris csapást mérni. A sziget amerikai birtok, és a térség legfontosabb haditengerészeti támaszpontja és légibázisa.

A kommunista rezsim bizonyítani kívánja, hogy nem a levegőbe beszél. A demonstrációhoz négy Hwasong-1-es rakétát használnának – robbanófej nélkül –, amelyek előbb átrepülnek Japán felett, majd Guamtól 30-40 kilométerre, nemzetközi vizekbe csapódnának be. Ezzel elég hitelesen jeleznék, hogy szükség esetén valóban le tudnak csapni az amerikai bázisra. A terv bemutatása annyiban szokatlan, hogy Észak-Korea korábban általános fenyegetőzésekkel dobálózott, ilyen konkrétan még nem vett célkeresztbe ellenséges célpontokat.

Guam szigetén 162 ezren laknak, Phenjantól 3400 kilométerre helyezkedik el. A katonai állomány körülbelül 6000 fő. A katonai repülőtéren egyebek mellett hat B-1B nehézbombázó állomásozik, ebből kettő egy hete részt vett egy a Koreai-félsziget feletti elrettentő gyakorlaton.

A Guardian által megszólaltatott szakértő szerint ha a koreaiak tartják magukat a tervhez, az komoly dilemmákat jelent az amerikai hadseregnek. A rakétákat elvileg már Japán felett megpróbálhatnák lelőni, illetve a Guam melletti célkijelölés miatt is léphetnek. A rakétaelhárítás azonban nem triviális feladat, és egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel járnának, márpedig egy kudarc rendkívül megalázó lenne, és gyengeséget mutatna. Igaz, ez az észak-koreai technológiára is áll, a legutóbbi rakétatesztnél sem volt egyértelmű, hogy a lövedékek milyen állapotban érkeztek a célba, és egyáltalán túlélné-e egy atomtöltet a leszálló ágat.

Az elemző viszont azt is hozzáteszi, hogy Észak-Korea valószínűleg éppen a háborút próbálja elkerülni azzal, hogy emeli a tétet. Az rakétakísérletek amúgy is indokolnák egy amerikai-koreai katonai forródrót létrehozását – hasonlóan a szovjet-amerikai tájékoztatási rendszerhez –, és ez a hivatalos kommunikáció megteremtésének első lépése lehet.

Guamból támadnának az amerikaiak
A Pentagon már előkészített egy tervet arra az esetre, ha Donald Trump elrendelné az Észak-Korea elleni háborút. Az NBC értesülése szerint ebben éppen a Guamról felszálló B-1B bombázók vinnék a főszerepet. Célpontjaik között mintegy két tucat rakétaindító és kísérleti telep lenne. James Mattis védelmi miniszter közölte, a világ legprecízebb és legerősebb támadókapacitása áll rendelkezésre, de ennek ellenére továbbra is a diplomácia feladatának tekinti a válság kezelését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!