szerző:
hvg.hu

Névtelenséget kérő hatósági források szerint csőbomba robbanhatott a metróalagútban. Egy férfit őrizetbe vettek. A hatóságok szerint terrorcselekményt kíséreltek meg. Az elkövető állítólag bangladesi.

Terrorcselekménynek minősítették azt a támadást, amely helyi idő szerint ma reggel 7.45 körül történt New Yorkban, Manhattenben, a 42. és a 8. utca sarkán lévő buszpályaudvarnál. A robbantásban négyen megsérültek, köztük a merénylő, egyikük állapota sem életveszélyes. Három embert kórházba szállítottak.

New York polgármestere, Bill de Blasio és James O'Neil rendőrfőnök úgy fogalmazott:

terrorcselekményre tett kísérlet volt a támadás.

Az FBI szóvivője, John Miller azt mondta, egy csőbomba robbant fel, amely az elkövetőre volt rögzítve. A feltételezések szerint korábban robbant fel, mint azt az elkövető akarta. A gyanúsítottat is megnevezték: Akayed Ullah, 27 éves férfiről van szó. Sajtóhírek szerint bangladesi, és hét éve él Amerikában, Brooklynban.

A hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint csak ő van őrizetben, sajtóhírek szerint azonban még egy embert letartóztattak.

©

A robbanás pontos helyszínével kapcsolatban magy a bizonytalanság: van olyan tévécsatorna, amely nem a metróalagútról ír, hanem arról, buszon vagy busz mellett robbanhatott a bomba.

©

A Twitteren ez a videó terjed a robbanás pillanataként

Ryan Wood producer felvétele a helyszínről

Bombakereső rendőrök a helyszínen

A robbanás miatt három metrójáratot kiürítettek. A reggeli csúcsban történt mindez, helyi idő szerint reggel 8 körül. A Tmes Square "szellemvárossá" vált, a robbanás után a rendőrség lezárta a környéket.

A Fehér Ház közölte, Donald Trumpot tájékoztatták a történtekről. Az elnök egyelőre nem kommentálta az eseményeket, eddig egy tweetet tett közzé, amelyben azon háborog, megint hazugságot írtak róla, nem is néz napi 4-8 órát tévét.

Egy szemtanú arról számolt be, az emberek sikoltozni kezdtek, majd a rendőrök "megszállták" a területet. Azt mondta, a metró kijelzőjén semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Egy New Jersey-ben élő nő arról beszélt, nem tudja, hogyan jut haza. Azt mondta, az érintett környék nagyon zsúfolt volt, sokan a karácsonyi bevásárlást intézték. Francisco Ramirez két robbanást hallott 7.45-körül, miközben várta a buszt. Neki úgy tűnt, a metróból jött a hang, de nem biztos benne. Gyors egymásutánban hallotta a két robbanást. Azt mondta, nagy volt a káosz, ő nem látott sérültet.

Itt egy videó a helyszínről, sok rendőr- és tűzoltóautó van a helyszínen

Itt volt a robbanás

©


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!