A hollandok trappistája

1 perc

2007.03.21. 19:20

Évszázadokkal ezelőtt még Európa számos kolostorában főztek sört. A sajtjukról is híres trappisták a legismertebb sörfőző barátok. Belgiumban öt trappista kolostorban készítenek sört a szerzetesek, a hatodik a határ túloldalán, Hollandiában található.

A sör „nagyüzemi iparcikké” válásával  a sörfőző kolostorok száma megcsappant. Számuk ma kontinensünkön a húszat sem éri el. Ezek nagy része Belgiumban, Németországban és Hollandiában működik.

A konigshoeveni neogótikus kolostorhoz tartozó sörfőzdében 1884 óta főznek sört a hallgatási fogadalmat tett szerzetesek. Napi sörfőzési gyakorlatuk különös elegye a réginek és az újnak. Az eredeti recept szerint az eredeti technológiával főzik a sört, de emellett a legkorszerűbb minőségvizsgálati módszereket alkalmazzák. A La Trappe „márkanevű” sör klasszikus felső erjesztéses módszerrel készül, 18-20 C fokon. A végső erjedése már az üvegben történik, ezért minden palack alján kis mennyiségű élesztő ülepedik ki. A sörben lévő élesztőszemcsék miatt a La Trappe enyhén fátyolos.

© Kovács Gábor
Négyféle változatban – Blond, Dubbel, Tripel és Quadrupel – gyártják.

A Blond – nevének megfelelően – aranysárga-szőke színű, finom komlóaromákkal, testes maláta ízzel, enyhe gyümölcsös beütéssel, 6,5% alkoholtartalommal.

A Dubbel sötét, barnásvörös, nagyon telt, karakterisztikus barna sör, alkoholtartalma szintén 6,5 százalék.

A Tripel keserédes, gyümölcsös ízeivel hívja fel magára a figyelmet, amelyet megerősít 8 százalékos alkoholtartalmával. A La Trappe sörök palettáján a csúcs a Quadrupel, a maga 10 százalékos alkoholtartalmával és telt testes ízeivel. Ezt a különleges sört a barátok évente egy alkalommal, őszre készítik el.