Kóstolás és vigadalom a Budapesti Pálinka Fesztiválon
Idén is reflektorfénybe kerül a magyar pálinka: május 10. és 13. között a Budapesti Pálinka Fesztiválon 23 főzde 300 féle pálinkát kínál a Városháza Parkban.
A fesztiválon számos pálinka megkóstolható és megvásárolható. A jó hangulatról többek között zenei programokkal gondoskodnak a szervezők. Május 10-én, pénteken a Trio Midnight nevű zenekar lép színpadra, majd Tóth Vera énekel.
A szombat a világzene jegyében telik majd, kora délután klezmerrel, majd balkáni ritmusokkal szórakoztatják a közönséget. Fellép a világzene egyik képviselője Nikola Parov, valamint a Váradi Roma Café. Május 13-án, vasárnap utcabálra számíthatnak az érdeklődők.
MTI
Mi a pálinka? |
A pálinka Magyarországon termett vagy termesztett, kiváló minőségű, válogatott gyümölcsök lepárlásával készül, míg a pálinkához hasonló szeszes italt tiszta szeszből, aromák hozzáadásával állítják elő. Míg a párlatban lehetnek a fölről szedett gyümölcsök is, addig a pálinka kízárólag teljesen egészséges szemekből készülhet. A legegyszerűbben a hátcímke megfigyelésével deríthető ki, hogy valóban pálinkát tartalmaz-e a palack. Amennyiben az összetevők között tiszta szesz, aroma, ízfokozó, karamell, színezék, vagy más segédanyag szerepel, csak pálinkára hasonlító szeszes italról lehet szó. Akinek jó a szaglása, már az illatok alapján is rájöhet, hogy milyen itallal van dolga. A pálinkát tiszta, gyümölcsre jellemző, virágos, fűszeres illatok kísérik, míg a pálinkaszerű szeszes italt nem kellemes, szúrós szagok (ragasztó, hígító, aceton) jellemzik. Ugyancsak rendkívül jó módszer a különbségtételre a szárazpróba. A pálinka elfogyasztását követően a pohárban a gyümölcsre jellemző lekváros illatok maradnak. A pálinkához hasonló szeszes ital szárazpróbája során az aromák elillannak. Pálinkakóstolásánál harmonikus, karakteres, hosszantartó gyümölcsös ízek maradnak a szájban, ha viszont a nedű csak hasonlít a pálinkára, diszharmonikus, nehéz, főtt, kozmás, dohos-savanykás ízérzetet kelt. |