Hamisított a mézek többsége, vizsgálat indult

1 perc

2007.05.15. 09:10

Vizsgálatot rendelt el Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter miután a méhészek arról tájékoztatták, hogy egy független laboratóriumi vizsgálat eredményeként a magyar boltokban forgalmazott méz 70 százaléka hamisított.

A méhészek egy független laboratóriumi vizsgálatra hivatkozva állították, hogy a Magyarországon forgalmazott méz jelentős hányada szerintük hamisított, azaz répacukrot vagy más összetevőjű "sűrítményt", adalékanyagot tartalmaz - mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.
 
Gráf József utalt arra, hogy az ügyben mindaddig nem kíván állást foglalni, míg az általa elrendelt vizsgálat eredményét nem ismeri.
 
Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a Stop.hu internetes portálnak elmondta, hogy a független brémai Applica laboratóriummal, közjegyző által hitelesített szűrővizsgálatot végeztetett kilenc nagy élelmiszer-áruház körében. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az országban kapható mézkészítmények hetven százalékban hamisított: adalékanyaggal és cukor hozzáadásával készült.
 
Bross szerint a hamis mézért elsősorban a palackozók a felelősek, mert a méz homogenizálási folyamatánál a mennyiség növelésének érdekében hígítják fel a mézeket. A probléma az, hogy a boltokban kapható méznek már semmi köze a termelőtől származó természetes élelmiszerhez - véli az egyesület elnöke.
 
Míg a méz korábban a természetes egészséges élelmiszer fogalmát jelentette az OMME szerint, ma már ez a kép a bolti mézek többségének esetében egyáltalán nem fedi a valóságot, ezért a méhészek ügyészségi eljárást fognak kezdeményezni az ügyben, amitől a hét hamisító magyar, és a két külföldi gyártó felelősségre vonását remélik.