 © www.beerpress.hu |
A sörös plakát elterjedése annak a dinamikus fejlődésnek a következménye, mely a XIX. században iparággá tette a sörfőzést. A serfőzdékből sörgyárak lettek, melyek készítményeiket már nemcsak a környékükön, de távolabbi vidékeken és országokban is minél nagyobb mennyiségben szerették volna eladni. A XX. század elejének és közepének sörös plakátjai már nemcsak a sörivási kedvet serkentik. Hanem igyekeznek a sörivót egy bizonyos márkához kötni, agyába vésni, hogy szomját csak és kizárólag egy bizonyos sörrel olthatja igazán.
 © www.beerpress.hu |
Ezt úgy érik el, hogy egyaránt hatnak az érzelmekre és a gondolkodásra. Ha kell, hízelegnek, ha kell, szórakoztatnak. Olykor meglepőek, máskor mulatságosak. Van, amikor titokzatosak, de legtöbbször egyértelműen rábeszélők. A régi sörös plakátok ma már muzeális értékűek. Nemcsak azért, mert alkotóik között olyan nagy művészek is megtalálhatók, mint a francia Toulouse-Lautrec és Mucha, a német Hohlwein és Oppenheim vagy a magyar Kürthy György. De még a névtelen vagy alig ismert plakátművészek is bátran kísérleteztek és alkalmaztak meglepő formákat, használtak meghökkentő színkombinációkat.
A kereskedelmi televíziózás elterjedésével a sörös plakát vezető szerepe – is – megszűnt, mégis a mai napig fontos eszköze a fogyasztó meghódításának. A neki közvetített üzenet nem változott, továbbra is márkahűségre csábít. A nyomdatechnika fejlődésével azonban mintha csökkent volna a grafikai kivitel igényessége, a művészi kivitelt felváltotta a számítógépes trükkök serege, és jócskán nőtt a plakátok mérete is.
 © www.beerpress.hu |
Tárlatlátogatás előtt vagy után semmiképpen ne hagyjuk ki a legkedveltebb helyi sör, a Kölsch megkóstolását. A 4,8 %-os világost speciális, két decis csőpohárba – Kölner Stangen vagy csak Stangen – csapolják. Mellé a legnépszerűbb sörkorcsolya a Himmel und Aad, azaz a füstölt szalonnával, almaszósszal, krumplipürével feltálalt véres hurka. A helyi sörkertek kínálatában biztosan megtaláljuk a Kölscher Kaviart is, ami nem más, mint ugyancsak véres hurka, bőven megszórva uborka- és hagymakarikákkal.
Kölnben a dóm és a Heimarkt között, a Rajna partján egymást érik a kisebb-nagyobb vendéglátóhelyek, kitűnő dzsesszklubok. Ezt a városrészt latin negyednek is hívják. A legjobb éttermek a Ringstrasse-n vannak, a legrégibb sörözők a kölni dóm környékén, mint például a Gaffel Haus vagy a Früh Brauhaus, ahol az eredeti, évszázados csapokból mérik a sört.