Vekerdy Tamás: "Mindaz vagyok, amit kiátkoztak: internacionalista, zsidó, homoszexuális, szabadkőműves, liberális"

Sághy Erna, Dobszay János

5 perc

2019.10.09. 08:40

2019.10.11. 12:44

Évtizedek óta a gyermeknevelési témák legfőbb szakértőjeként szerepelt a sajtóban, de nem tartotta magát tévedhetetlennek. Közéleti, politikai kérdésekben is rendszeresen megszólalt, a rendszerváltás előtt és mostanában is. A HVG 2016-ban készült portréinterjúja a most elhunyt pszichológusról.

HVG: Miközben pedagógiai nézeteit illetően hosszú időn keresztül orákulumként kezelte önt a sajtó, nemrég az egyik portál azt írta: maradi álláspontot képvisel, szexista, a nézetei kártékonyak. Hogyan érintette a támadás?

Vekerdy Tamás: Egy névtelen írásról van szó. A cikk címe egyébként tetszett: „Vekerdy Tamást megrágcsálta az idő vasfoga” – ez jó stílusfordulat. A legtöbb megállapítása nem érintett meg. Ez a szerző véleménye, rendben. A szexizmus vádja viszont meglepett, mert mindig támadtam a macsókat, és többször nyilatkoztam: olyan világban szeretnék élni, ahol a nők uralkodnak.

HVG: Nyilván nem gondolja magát tévedhetetlennek. Van olyan állítása, tanácsa, amit már visszavonna?

V. T.: Abszolút nem tartom magam tévedhetetlennek. A felnőttek terápiája például nem nekem való, négy-öt ilyent mégis vállaltam. Szerintem szörnyű volt, mert nem is érdekelt, amit magukról mondtak. Ellentétben a gyerekekkel, akiknek a világára mindig is kíváncsi voltam. A magánéletben igyekszem nem szakemberként viselkedni: gyerekpszichológus feleségemmel megfogadtuk, hogy otthon, egymással és a gyerekekkel civilek leszünk, különben mind megbolondulnánk.

HVG: Liberális nézeteiért a Kádár-rendszerben is érte támadás?

V. T.: Nagyszerű kollégáim voltak: bármennyit szidtam a rendszert, nem jelentettek fel. Valaki kigyűjtötte a rám vonatkozó állambiztonsági iratokat: megfigyeltek, de különösebb inzultus nem ért.