Szereti a sört? Lehűti a kedélyét, ha meleg lesz

Bedő Iván

2 perc

2019.10.30. 11:00

2019.10.30. 12:14

Akinek túl elvont a klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra, az okulhat a sör és a whisky példájából: az előrejelzések szerint mindkét ital ára emelkedni fog a felmelegedés miatt.

A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja előrejelzése szerint miután az árpa növekedési időszakában gyakrabban fordulnak elő száraz és forró periódusok, e fontos alapanyag termésének csökkenésével a sör ára nagyjából a duplájára nőhet az évszázad második felére.

Zuhanó hozamok, gyors drágulás

A hozamok 3–17 százalékos visszaesését jósolja a tanulmány 2010 és 2099 között. Hogy melyik értékhez lesz közelebb a valóság, az attól függ, mennyire sikerül mérsékelni a felmelegedést. Az előrejelzés nem egyedülálló: az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testülete szerint a kukorica, a rizs és a búza hozama a világ nagy részén ugyancsak csökkenni fog, ha nem következik be kedvező fordulat.

A sörösök klímaérzékenységét fokozhatja, hogy ha csökken az árpa hozama, aránytalanul kevesebb jut majd a főzdékbe. Ugyanis az állattenyésztők feltehetőleg többet fognak kínálni az árpáért, mint gabonáért, mert a takarmányozás még a sörfőzésnél is fontosabb.