A korrupcióba belebukott szociáldemokraták feltámadását hozta a román elnökválasztás

Parászka Boróka

6 perc

2019.11.13. 12:00

2019.11.13. 12:22

A papírformát igazolva a hivatalban lévő Klaus Iohannis és a várakozásokra rácáfoló sikerrel a bukott szociáldemokrata kormányfő, Viorica Dancila jutott be a román elnökválasztás második fordulójába. Az RMDSZ taktikázott, az új jobboldali liberális erő pedig hoppon maradt, és Iohannist támogatja a döntőben.

„Néha a férfiak is sírnak”

– válaszolta riporteri kérdésre az elnökválasztás első fordulójának napján Viorica Dancila, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökjelöltje, és valószínűleg nem is sejtette, hogy meglehetősen pontosan jelzi előre a voksolás eredményét, a szavazás hangulatát. A PSD történelmi vereséget szenvedett ugyan, öt évvel ezelőtt kétszer ennyi szavazatot ért el az akkori jelölt, Victor Ponta, de Dancila az előzetes várakozásokkal ellentétben, a szavazatok 22,3 százalékával mégis bejutott a második fordulóba.

Pedig hivatalban lévő, majd bukott kormányfőként nyilvánvalóan ő volt Romániában az utóbbi időszakban a legtöbbet támadott politikus. A korrupciós ügyek miatt börtönben lévő Liviu Dragnea árnyékaként emlegették. 

Az első helyezett 37,8 százalékkal a korrupcióellenes szlogenekkel kampányoló, megszorításokat kilátásba helyező Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Klaus Iohannis lett: ő most hét százalékponttal többet ért el, mint öt évvel ezelőtt.

A mostani választási eredmény a romániai korrupcióellenes harcról, a román politikai élet átrendeződéséről mutat váratlan képet.