A nők oktatása lehet a titkos fegyver a klímaváltozás ellen

7 perc

2019.12.25. 16:00

130 millió lány nem élhet a tanulás jogával világszerte, pedig a nők oktatása nem csak a fejlődő országok életszínvonalában okozhat drámai javulást, még az éghajlatváltozást is segíthet leküzdeni.

Mint kiderült, a lányok oktatása drámai módon befolyásolja a globális felmelegedést. A magasabban képzett nőknek kevesebb és egészségesebb gyerekük van, és odafigyelnek reproduktív egészségükre.

2011-ben a Science című tudományos folyóirat demográfiai elemzést közölt arról, hogyan hat a lányok oktatása a népességnövekedésre. Dél-Korea mintáját mutatta be, amely a legkevésbé iskolázott országok közül kúszott fel a világ legiskolázottabbjai közé. Ha minden nemzet követné ezt a példát, és a lányok 100%-a járna általános és középiskolába, 2050-re 843 millióval kevesebb ember lenne a Földön, mint ha a jelenlegi beiratkozási ráták maradnak. A Brookings Társadalomkutató Intézet szerint:

„A különbség egy iskolázatlan és egy olyan nő között, aki 12 évet töltött az oktatásban, majdnem négy vagy öt gyerek. A népességnövekedés pedig a világnak pontosan azokon a területein a leggyorsabb, ahol a lányok a legnehezebben férnek hozzá az oktatáshoz.”