Tétova támadók, akik a legkínosabb gyomrosokat vihetik be a Fidesznek

Hont András

5 perc

2019.09.21. 06:15

Nem hosszú a lista, de azért van pár hely az országban, ahol a homályból felsejlik az ellenzék, és jelöltje október 13-én akár még el is hódíthatja a kormánypártoktól a városvezetést. Megnéztük, hol van erre reális esély, és min áll vagy bukik a fordulat.

„A választáson jól meg fogom verni a maguk tétova, tutyimutyi, mama kedvence főnökét” – harsogott megafonon Tarlós István főpolgármester a múlt hét végén Tordai Bence országgyűlési képviselő arcába. Ezzel váratlanul sikerült némi élénkséget csempészni az addig csöndesen csordogáló fővárosi kampányba, és így megsegíteni a kihívókat.

Mint a múlt heti HVG Fókuszban-cikkében írtuk, az ellenzék esélye, ha sikerül fölpezsdítenie a hangulatot, és rendszerről szóló népszavazássá fordítani az önkormányzati választást. Átütő sikerre így sem számíthat, mert a valós küzdelem körülbelül másfél tucat csatatér településen folyik, ám az optika és ezzel összefüggésben a következő évek ellenzéki stratégiája szempontjából döntő, hogy ott milyen eredmények születnek. A legfontosabb ilyen település maga a főváros; különösen a főpolgármesteri székért folytatott versenyt kíséri figyelem.