szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A közvélemény-kutatások szerint nagyon szoros párharc lesz a főpolgármesteri posztért Tarlós István és Karácsony Gergely között, azonban ezen kívül is van még 10 olyan csatatér – város vagy fővárosi kerület –, ahol éles verseny lesz az önkormányzati választáson a kormánypártok és az ellenzék között. Bár most csak a polgármesteri szék a tét, fél szemmel már mindenki 2022-re figyel.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Öt évvel ezelőtt, a legutóbbi önkormányzati választáson narancsba borult az ország. A kormánypártok támogatta Tarlós István maradt a főpolgármester, a 23 fővárosi kerületből 17-ben győztek a Fidesz emberei, a megyei jogú városokban pedig még egyértelműbb volt a fölénye: csak Szeged, Békéscsaba és Salgótarján nem lett az övék.

Országosan még kevesebb babér termett azóta az ellenzéknek, tavaly sorozatban a harmadik kétharmados parlamenti győzelmét aratta a Fidesz, a májusi EP-választáson pedig több ellenzéki párt is a megsemmisülés határára sodródott. Ezért az ellenzéki oldalon a jelszó az, hogy

helyben kell kiütni a fideszes vár tégláit.

A recept pedig újra az összefogás.

Az októberi önkormányzati választás teherként nehezedik azonban a Fidesz vállára is, egy öt évvel ezelőttinél csak kicsivel rosszabb eredmény már hasonlóan fanyar mosolyt eredményezhet a kormánypárti arcokon, mint az EP-választások után, amikor nem sikerült kétharmaddal győzniük.

©

Ráadásul ha nem is dől el a 2022-es választás eredménye ősszel, de egy pillanatképet kapunk arról, milyen állapotban van az ellenzék, ahol a feladat egy olyan Orbán Viktor legyőzése, aki még négy kormányzati ciklusra tervez.

A főpolgármesteri posztért zajló verseny is szoros lehet, de a hvg.hu-nál az önkormányzati választások előtt kiválasztottunk plusz tíz csatateret, ahol nagyon szoros eredményre számítunk október 13-án este. Vagy azért, mert jelenleg ellenzéki vezetésű városok, és fáj rájuk a Fidesz foga, vagy azért, mert valós esélye van az ellenzéknek a hatalomátvételre.

Kattintson a városokat, kerületeket jelölő pontokra. A térkép alatt pedig röviden ismertetjük, miért érdekesek a városok, kerületek.

(Megjegyzések: a fideszes városok narancssárgák, Ózd a Jobbik okán fekete, Hódmezővásárhely és Szeged pedig pirosas. Ahol több választókerület is van egy városban – Miskolc, Pécs és Szeged – ott az 1-es számú körzet eredményeit vettük figyelembe 2018-ból, ugyanis az jobban lefedi a várost. A két fővárosi kerület pedig országosan Budapest 6-os számú egyéni választókerülete. Budapest önmagában egy csatatér, de a főpolgármester-választással külön foglalkozunk. A számok %-ban értendők, csak a releváns adatokat tüntettük fel.)

Miért csatatér?

Ferencváros akkora csatatér, hogy az ellenzéknek előválasztáson kellett eldöntenie, ki induljon Bácskai János és a Fidesz ellen. Baranyi Krisztina nyert, így mennek szembe a helyi botrányokkal terhelt kormánypártokkal. Baranyi mögé ugyan az előválasztás után beállt a teljes ellenzék, a helyi erős szocialistával, Pál Tiborral a győztes jelöltnek rengeteg konfliktusa volt, ezek alapján az ellenzéki harmónia kérdéses. Esélyük mindenesetre lehet: Bácskai János öt éve mindössze másfél százalékkal nyert az azóta visszavonult Gegesy Ferenc ellen úgy, hogy akkor az LMP és a Jobbik is állított jelöltet.

©

Józsefvárost akár fideszes fellegvárnak is mondhatnánk, a tavalyi időközi polgármester-választáson ugyanis nagyot nyert Kocsis Máté egykori alpolgármestere az összellenzéki jelölt ellen. Ám akkor Győri Péter önmaga jellemzése szerint is ismeretlen volt, most viszont Sára Botondnak a sokkal agilisabb Pikó Andrással kell megküzdenie. Ráadásul a 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz csak 8 százalékkal szerzett többet a Józsefvárost és Ferencvárost is felölelő kerületben, mint a DK, a Jobbik pedig 13, míg az LMP 5,5 százalékot vitt el.

Egerben ismétlődik a meccs: a Fidesz újraindítja a győztes polgármestert, Habis Lászlót, az ellenzék pedig beállt a 2014-ben második helyen végző jobbikos Mirkóczki Ádám mögé. Utóbbi egy civil szervezet "független" jelöltje, és ez az ellenzéki recept más településeken is. Habis 5 éve egy megosztott ellenzékkel szemben a megyei jogú városok közül a legalacsonyabb támogatással (38 százalék) nyerte el a polgármesteri széket, Mirkóczki 26 százalékot szerzett.

Borsod megye székhelyén Kriza Ákos fideszes polgármester váratlan bejelentése tette nyílttá a küzdelmet. A jelenlegi városvezető több mint 10 éve rosszindulatú betegséggel küzd, ezért nem indul ősszel, maga helyett a városi jegyzőt, Alakszai Zoltánt javasolta. A Fidesz miskolci ellenfele a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület színeiben induló, de a teljes ellenzék támogatását élvező iskolaigazgató, Veres Pál lesz. Megjelent egy, magát függetlennek mondó, furcsa jelölt is, akinek egyik legjobb gyerekkori barátja pont a Fidesz városi kampányfőnöke, de ennek állítása szerint nincs köze az indulásához.

Alakszai Zoltán és Veres Pál
©

Szombathelyet sokan úgy jellemzik, hogy "ott a Fidesz olyan béna, mint országosan az ellenzék", a városban "megfordultak a dolgok", az ellenzék átvette a hatalmat a közgyűlés fölött, a Fideszben belharc dúlt. Az év elején úgy tűnt, teljes lehet az összefogás az Éljen Szombathely színeiben induló szocialista Nemény András mögött, azonban augusztus közepén a Jobbik inkább a függetlenként induló, jelenlegi fideszes alpolgármester, Koczka Tibor mögé állt be. Koczka másfél éve került a Fideszben partvonalra, majd nyíltan szembement pártjával és Hende Csabával.

Öt éve a Fidesz és Puskás Tivadar alig két százalékponttal győzte le az MSZP, a DK és az akkor még létező Együtt jelöltjét, egy néhány hónappal ezelőtti közvélemény-kutatás szerint azonban hiába népszerűbb helyben a Fidesz, komoly esélye van a győzelemre az ellenzék polgármesterjelöltjének. A Fidesz Puskás helyett a megyei önkormányzat jegyzőjét, Balázsy Pétert indítja.

Sokan elkönyvelték már ősztől ellenzéki polgármester vezette városnak Pécset, de ennél bonyolultabb a helyzet, mert nincs közös ellenzéki jelölt. Ugyanis a Mindenki Pécsért Egyesület és Péterffy Attila mögül az LMP hiányzik. A párt egykori társelnöke, a helyben erős Keresztes László Lóránt néhány napja büszkén tudatta közösségi oldalán, hogy Kóbor József biofizikus, sugárvédelmi szakértő lesz az LMP pécsi polgármester-jelöltje. Kormánypárti oldalról Páva Zsolt tíz év után nem indul a polgármesteri székéért, helyette az olimpiai bajnok vízilabdázó, Vári Attila méreti meg magát. A városban a májusi EP-választáson a Fidesz 42,75 százalékot szerzett, a második DK egymaga 20,31 százalékot, a harmadik Momentum pedig 13,43-at.

Péterffy Attila, Vári Attila, Kóbor József
©

Érdekes hely Szolnok, ott várhatóan szerda délelőtt rendeződik át az ellenzéki térfél. Eddig két ellenzéki aspiráns volt, a Jobbik országos vezetősége a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom mellett Lukácsi Katalint, míg helyi szervezete az LMP és a DK által támogatott MSZP-s helyi képviselőt, Radócz Zoltánt indítaná a Fidesz ellen. A hvg.hu több forrásból megerősített információi szerint Lukácsi Katalin ma jelenti be visszalépését. A volt KDNP-s politikus a sajtótájékoztató előtt nem akart nyilatkozni, Radócz környezetéből egy szmájlival kísért sms-ben annyit kaptunk, sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánják az információt. A Fidesz az öt éve győztes polgármestert, Szalay Ferencet indítja újra, akitől Radócz akkor jócskán kikapott. Bizakodásra a 2018-as országgyűlési választás számai adnak okot az ellenzék számára, akkor ugyanis 42 százalékkal szerzett parlamenti mandátumot a Fidesz, miközben a Jobbik 35, az MSZP 15 százalékot ért el. (Frissítés, 2019. 08. 23.: Lukácsi Katalin hivatalosan is visszalépett.)

Ózd egy politikai Bermuda-háromszög. Öt éve a jobbikos Janiczak Dávid a szavazatok közel kétharmadát megszerezve lett polgármester, rommá verve az addig regnáló fideszes városvezetőt, Fürjes Pált. A küzdelemben a baloldal szinte láthatatlan maradt. A jobbikos politikus újra elindul, de nincs mögötte egység. Július elején a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy beállnak Janiczak mögé, de a DK hamar kilépett onnan. Az ok: Janiczak szélsőséges megnyilvánulásokkal terhelt múltja. "Bár a kígyó a bőrét levedli, a politikában indokolt az elvek számonkérése" – így indokolt a DK. A Párbeszéd és a Momentum már korábban jelezte, nem támogatják a polgármestert. A Fidesz nem próbálkozik újra az öt éve bukott Fürjessel, helyette Eke István vállalkozót indítja.

Szegedet hosszú ideje irányítja az MSZP egykori – kérészéletű – miniszterelnök-jelöltje, Botka László. De persze hosszú ideje próbálkozik a város bevételével a Fidesz is, most például a függetlenként induló Nemesi Pál milliárdos megrendeléseket is elnyerő vállalkozóval, a megyei iparkamara vezetőjével tenné ezt. A kormánypártnak van hova szépíteni: öt éve a korábbiaknál jobban kikapott a polgármester-választáson, az EP-választáson is csak a szavazatok alig több, mint 40 százalékát szerezte meg.

Egyértelmű tehát, hogy csatatér a város, ahogy a néhány kilométerre fekvő Hódmezővásárhely még inkább. A városban, ahol addig a rendszerváltás óta nem nyert más a Fideszen kívül, 2018 elején példátlan győzelmet aratott a polgármester halála miatt tartott időközi választáson a függetlenként, jobbikos és baloldali támogatással induló Márki-Zay Péter. Modellje azóta is példa, személyében pedig az országgyűlési választás előtt sokan látták a remény hordozóját. Polgármesterként fideszes többséggel hadakozik, a képe erősen kopik, ellenfelei pedig azzal bírálják, hogy többet foglalkozik országos politizálással, mint saját városával.

Lázár János az országgyűlési választáson már szépített, az önkormányzatin viszont nem indul. Márki-Zay korábbi fideszes ellenfele, Hegedűs Zoltán nyílt levélben jelentette be visszavonulását, a Fidesz pedig beállt egy "önállóan induló" jelölt, Gerzsa István mögé. Grezsa 2009 óta nem párttag, de öt éve a Fidesz-KDNP színeiben jutott be a képviselő-testületbe, és miniszteri biztos is. Vele akarják tehát bizonyítani, hogy Márki-Zay csak pirruszi győzelmet aratott.

Nemesi Pál és Botka László
©

(A csataterekből helyszíni riporttal jelentkezünk hamarosan.)

Reménykednek

A 23 budapesti kerületből a Republikon Intézet elemzése szerint 11-et elvihet az ellenzék, hét pedig billeg, ott teljesen nyitott a kérdés. Az elemzőcég a megyei jogú városokra azt jósolja, hogy tizenkettőből egyben a Jobbik jelöltjének van nagyobb esélye a győzelemre, 11-ben pedig egy baloldali, liberális indulónak.

A ZRI Závecz Research Intézet néhány nappal ezelőtt azt mérte, hogy a megyei jogú városokban éles a verseny a kormányoldal és az ellenzék között. A Fidesz ebben a közigazgatási kategóriában érzékelhetően kisebb támogatottsággal rendelkezik, mint országosan – 30 százalékot ér el. A versenytársak viszont valamivel jobbak: a DK 10, a Jobbik 9, a Momentum és az MSZP–Párbeszéd 8 százalékon áll. Ha utóbbi pártok összefogását a polgármesterekre és a képviselőjelöltekre leadott voksaikkal a szavazótáboraik is követik, akkor az ellenzék a megyei jogú városokban jobban szerepelhet, mint 2014-ben.

A fővárosban az EP-választások óta eltelt havi felmérések adatait összesítve az látható, hogy a Fidesz 34 százalékos, de az ellenzék együttes támogatottsága egy kicsivel meghaladja azt, 37 százalék. Ezen adatok alapján a Závecz azt valószínűsíti, hogy bár feltehetően sok jelenlegi kerületi polgármestert újraválasztanak, a kerületek harmadában-felében szoros verseny lehetséges, és a képviselő-testületek a mostaninál sokszínűbbek lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!