Vilmányi Benett: "Nem viszem haza a figurát"

Mátraházi Zsuzsa

6 perc

2019.10.12. 14:00

2019.10.14. 09:37

A focista-pályafutást adta fel a színészi hivatásért kamaszként egy nyomasztó filmszerep miatt. Megtalálják a bonyolult színpadi karakterek, de lelkileg ő csak a tapsig marad a darab hatása alatt.

HVG: A Száll a kakukk fészkére című regénye megírása előtt Ken Kesey önkéntes LSD-kísérletben vett részt, majd pszichiátrián dolgozott mint betegfelvigyázó. A Radnóti Színházban McMurphy szerepében mennyire tapasztalta meg a darab problematikáját?

Vilmányi Benett: Az élethelyzet kipróbálásának van hagyománya, de szerintem nem feltétlenül szükséges. Amikor a Terápiát forgattuk, ahol az előzetesben ülő Zsoltot alakítottam, terv volt és az is maradt, hogy ellátogatunk egy börtönbe. Kényes dolog turistáskodva nézelődni akár fegyházban, akár elmegyógyintézetben. A Kakukkfészek rendezője, Zsótér Sándor eleve azt kérte, hogy senki ne játsszon bolondot, mert az adaptáció szerkezete és szövege világossá teszi ezt az információt. A felkészülésem annyiból állt, hogy elolvastam a könyvet, és közvetlenül a próbák előtt megnéztem a filmet.