Vegán divat: bőrkabát kaktuszból, cipő parafából, ingek csalánból

HVG

4 perc

2019.12.07. 11:20

2019.12.07. 11:28

Ami az étkezésben ma már teljesen elfogadott, az öltözködésben is trendi lehet. Virágkorát éli ugyanis vegán divattervezés, és van, ahol már meg is vásárolhatók a kizárólag növényi alapanyagokból készült kreációk.

Az alumínium italosdobozok nyitójának fülecskéiből készült szoknyában és dzsekiben, az állati bőrhöz kísértetiesen hasonló, ám növényalapú, a gomba gyökeréből nyert micéliumból, parafából, ananászlevélrostból varrt ruhakölteményekben, cipőkben és táskákkal vonultak fel a modellek a kifutón októberben, az immáron második alkalommal Los Angelesben megrendezett vegán divathéten.

Az első hangzásra szokatlannak tűnő anyagokból készült kollekciók semmiben sem különböztek a hagyományos divatbemutatók látványától, stílusától, minőségétől. Ahogy a párizsi, a New York-i, a londoni vagy a milánói divathéten, úgy a Los Angeles-in bemutatkozott mintegy félszáz márka között is volt elegáns, sportos, kissé merész vagy éppen extravagáns, hétköznapi viseletre tökéletesen alkalmas modell, de akadt olyan tervező, aki inkább a művészi oldalt domborította ki, és kevésbé gondolt a hordhatóságra.

Van olyan vegán ruhadarab, ami ananászból készült

Fügefalevél

barefashion.co.uk

Egyvalamiben mindenképp rendhagyó volt a divathét: a résztvevők kizárólag növényi alapanyagból készült darabokkal jelenhettek meg, és a négynapos rendezvény nemcsak a divatról szólt, hanem konferencia is volt, előadásokkal a vegán alapanyaggyártók és -tervezők legújabb fejlesztéseiről, az állatok védelméről, a társadalmi igazságosságról.

Az állatvédők már régóta küzdenek a bőrből készült ruhadarabok ellen

Megnyúzva

DPA

Az esemény alapítója, Emmanuelle Rienda több mint tíz éve azzal az elhatározással költözött Franciaországból a kaliforniai városba, hogy Le Frenchlab nevű kreatív ügynökségével a francia tervezők amerikai piacra juttatását egyengesse.