Ausztrália tűztengerben – Apokalipszis most és mindörökké?

Nagy Gábor

4 perc

2020.01.08. 12:00

A szűnni nem akaró, példátlanul súlyos bozóttüzek sem győzték meg az ausztrál kormányt a klímaváltozás veszélyéről, mert annak elismerése súlyos döntéseket követelne a gazdaságban.

Az internet népe nem felejt, és különösen kegyetlen, ha egy politikust lehet gúnyolni. Nem kerülhette ezt el Scott Morrison ausztrál kormányfő sem, amikor kiderült, hogy a bozóttüzek fellángolása idején, december közepén Hawaiira utazott nyaralni. Kapott is ezért a #sowherethebloodyhellareyou hashtag alatt a Twitteren, ahol emlékeztették, hogy 2004-ben, a Tourism Australia idegenforgalmi szervezet vezetőjeként éppen ő találta ki ezt a szlogent – jelentése:

Hol a fészkes fenében vagy/vagytok már? 

– a külföldi turisták Ausztráliába csábítására. Ennél is durvábban fogadták a miniszterelnököt a tűzben elpusztult Cobargo városka lakói, akik gyakorlatilag elzavarták, nem sok jóval biztatva őt:

Egyetlen szavazatot sem fogsz itt kapni, végetek van.

Morrison hazatért, és formálisan a természeti katasztrófa elleni küzdelem élére állt, de továbbra sem hajlandó a bozóttüzeket az ember okozta klímaváltozás következményének tulajdonítani. Azt hangoztatja, csupán a minden nyáron – ami a déli féltekén most van – szokásos jelenségnek vagyunk tanúi, még ha az évtizedek óta a legsúlyosabbnak is.