Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter

Szabó Yvette

3 perc

2020.01.23. 15:00

2020.01.24. 09:24

Csupa olyan nagyvállalkozó tűnik fel a világraszóló fejlesztésként beharangozott légi jármű gyártása körül, akik a közbeszerzéseken is hasítanak. Összeszedtük kikről van szó és hogyan kerültek az iparág közelébe.

Nyerges Zsolt, Toldi Miklós (na nem a szálfaöklelésű, hanem a sárazsadányi), Skultéty Tamás, Leisztinger Tamás – nem annyira a mérnöki tudományokról ismertek, most mégis az ő köreik tettek szert világhírre. A hozzájuk kötődő Genevation Aircraft Kft. valóban innovatív a repülőgépgyártásban, így viszont a tőkét a kormányhoz közel álló emberek viszik az állam által is támogatott, amúgy ígéretes vállalkozásba.

Személyesen Palkovics László miniszter mutatta be Jakabszállásáson, a Genevation gyártótelepén azt a helikopter méretű, de inkább drónként használható légi járművet, amelynek amerikai fejlesztője, az Alaka’i Technologies magyarokat is bevont a munkákba. A Skai különlegessége a hidrogénmeghajtás. A magyar fejlesztők különlegessége pedig az, hogy kenyéradó gazdáik egy része az Orbán-kormány kegyeltje.