szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gigantikus drón egy feltöltéssel maximum 4 órányi repülésre lesz képes, és az önvezetés sem hiányzik belőle.

A villanymotor és akkumulátor alkotta páros mostanság egyre népszerűbb az autóiparban, azonban a nagyméretű, jelentős tömegű, illetve lassan tölthető akkumulátorcsomag komoly kihívások elé állítja a gyártókat.

Alternatív megoldásként egyes cégek évtizedek óta kísérleteznek az üzemanyagcellás megoldással, mely esetben a villanymotorok nem akkumulátorból, hanem nagynyomású hidrogénből fordított vízbontással nyert áramból nyerik az energiát. Ennek előnye többek közt a gyors tankolási lehetőség és a szerényebb tömeg.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért ne lehetne használni az üzemanyagcellás technológiát akár a repülésben is? A választ most Jakabszálláson adták meg, itt készül ugyanis egy hidrogénhajtású helikopter – írja a baon.hu. A készítők szerint ez lesz az első városi használatra szánt, többrotoros hidrogénes repülőeszköz, amely sorozatgyártásba kerülhet. 

A Genevation Aircraft Kft. és az amerikai Alaka'i Technilogies által fejlesztett futurisztikus kinézetű és minimális tömegű légi jármű a tervek szerint 500 kilogramm hasznos terhet lesz képes szállítani, és mintegy 4 órát tölthet majd egyhuzamban a levegőben. Amennyiben minden jól megy, a négyrotoros és önvezetésre is képes Skai először 2023-ban szállhat majd fel.

Hidrogénhajtású autót a közelmúltban egyébként több alkalommal is teszteltünk, ilyen volt a Honda Clarity Fuelcell, a Toyota Mirai, illetve a Hyundai Nexo.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Svájcban napi 6 koronavírusos halálesetnél döntöttek úgy, hogy nyithatnak a teraszok

Svájcban napi 6 koronavírusos halálesetnél döntöttek úgy, hogy nyithatnak a teraszok

Die Welt: A hamis biztonságérzet most életveszélyes lehet

Die Welt: A hamis biztonságérzet most életveszélyes lehet

Ingyen utazhatnak az alsósok a helyközi és a BKK-járatokon az iskolák újranyitása után

Ingyen utazhatnak az alsósok a helyközi és a BKK-járatokon az iskolák újranyitása után