Trump megússza, a demokraták csak abban bízhatnak, hogy ráég a bélyeg

Nagy Gábor

5 perc

2020.02.05. 10:00

2020.02.05. 12:20

A republikánusok egységbe tömörülve juttatták el az alkotmányos vádak alóli – ma véglegesítendő – felmentésig Donald Trump amerikai elnököt, míg az elmozdításával próbálkozó demokraták kínos iowai káosszal vágtak neki az előválasztási maratonnak.

Már a hétvégén világos volt: hacsak nem tesz a tévékamerák előtt részletes beismerő vallomást, hogy a törvények megsértésével, valóban lehetséges demokrata kihívója, Joe Biden volt alelnök lejáratására zsarolta meg Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, és aztán mindent megpróbált, hogy ez ki ne derülhessen, Donald Trump megússza az ellene indított alkotmányos vádemelési eljárást.

Párttársai, a republikánusok kedden már csak azért szurkoltak, hogy a narcisztikus elnök nehogy túl korán triumfáljon, s nekiessen a demokratáknak az unió helyzetéről aznap este tartott beszédében, hanem inkább az amerikai gazdaság sikereire összpontosítson. Mert Trump abban a képviselőházi ülésteremben emelkedett szólásra, ahol tavaly december 18-án a demokrata többség hatalommal való visszaélés, illetve a kongresszus munkájának akadályozása miatt megszavazta az alkotmányos vádemelést.

Trump azért beszéde előtt látványosan jelezte, mit gondol a demokratákról, a neki köszönö demokrata házelnök kézfogását például nem fogadta. Nancy Pelosi válaszul Trump beszéde végén, amikor épp azt mondta, hogy isten áldja meg Amerikát, teátrálisan széttépte az elnök kiosztott beszédét: