Egyre több országban bukkan fel a koronavírus, de még nem nevezik világjárványnak

Németh András, Szabó Márta

6 perc

2020.02.26. 10:00

Hirtelen harminc fölé ugrott a koronavírusos fertőzést regisztráló országok száma, a betegség megjelent Európában, míg Kínában lassulni látszik a terjedés üteme. Afrikából még nem jelentettek koronavírusos beteget, de ott egyébként is ritkább az influenzajárvány.

"Egyre kisebb az esélye annak, hogy sikerül megállítani a korona­vírus-járványt.

Bár viszonylag alacsony a Kínán kívüli esetek száma, aggasztó, hogy sok az olyan új beteg, akiről nem lehet tudni pontosan, hogyan kapta el a betegséget.

– mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgatója. Az elismert járványügyi szakember az után nyilatkozott, hogy az utóbbi napokban a világban lendületet kapott a kínai Vuhan városból december végén kiindult koronavírus-járvány. Úgy vélte, még nincs világméretű pandémia, de lehet, hogy lesz, és a felkészülésre figyelmeztette az országokat.

A fertőzöttek száma kedden globálisan meghaladta a 80 ezret, a halálesetek pedig a 2700-at. Az új gócpontok között van Olaszország, Dél-Korea és Irán, miközben Kínában mintha lassabban terjedne a kór, legalábbis a Vuhanon kívüli területeken mindenképpen.