Koronavírus, spanyolnátha, pestis – Végezhet-e a világgazdasággal egy járvány?

Sztojcsev Iván

6 perc

2020.02.26. 06:00

2020.02.26. 14:51

Bármilyen meglepően hangzik is, a nagy járványok eddig csak rövid, átmeneti visszaesést okoztak. A közgazdasági elméleteket bemutató sorozatunkat a nagy egészségügyi vészhelyzeteket vizsgáló közgazdászok munkájának bemutatásával folytatjuk.

1,1 ezer milliárd dollárt bukhat el a világ gazdasága a koronavírus miatt, és ez még a szerencsésebb eset – figyelmeztetett az Oxford Economics. Nem könnyű felfogni, hogy mekkora pénzről van szó, a The Guardian azzal példálózik, hogy ez olyan, mint ha eltűnne Indonézia – valljuk be, ezzel azért sokkal közelebb nem vagyunk a megértéshez.

De még a gazdasági újságíróknak is nehéz felfogniuk, mekkora is ez az összeg. A brit és az amerikai média úgy dobálózik a trillion számmal, hogy sokan arról is elfeledkeznek: át kéne váltani, mielőtt átveszik a cikkeket egymástól, az óceán két oldalán ezerszeres különbség van a szó jelentése között.

De bármennyire is csak egy első becslésről van szó, érdemes komolyan venni a figyelmeztetést. Viszont felveti a kérdést: mégis, hogy számolják ki ezt? És egyáltalán, a korábbi nagy járványok mekkora kárt okoztak a gazdaságnak?