Látszatintézkedések vannak Ferihegyen, miközben a vírus jön-megy a határokon

Gáti Júlia

2 perc

2020.02.26. 10:15

A kéthetes lappangási idő miatt nem sokat ér a koronavírus-járvány ellen a reptereken bevezetett lázmérőzés. Annál is inkább, mert eközben például az Olaszországból autóval hazaérkező turistákat sem vizsgálja senki.

Nem kell pánikot kelteni – lesz az magától is. A hivatalos magyarországi nyugtatgatás ideig-óráig hathat, de ma már nem lehet azt mondani, hogy messze van Kína vagy Dél-Korea.

A koronavírus észak-olaszországi terjedése minden korábbinál közelebb hozta Magyarországhoz a fertőzésveszélyt. Lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus, ez bármikor ideérhet, feltéve egyáltalán, hogy még nincs itt – mondta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos.

Van már magyar fertőzött is, kimutatták a koronavírust a Japán mellett karanténba helyezett óceánjáró, a Diamond Princess egyik magyar alkalmazottjánál. Több magyar pedig karanténban van idehaza vagy külföldön, egy magyar nőt pedig egy bécsi kórházban vizsgálnak.

Aki csak egyszerű szájmaszkkal gondolná védeni magát a légúti fertőzés ellen, vagy attól óvni a környezetét, hiába járja a patikákat, az egyszerű eszköz hiánycikk. A bátrabbak benézhetnek a kínai vegyescikkboltokba – ott ugyanis akad a készleten, igaz, a korábbinál jóval drágábban.