A népességfogyást még Orbán sem tudja megállítani a kutatók szerint

HVG

2 perc

2020.01.13. 10:00

2070-re a legoptimistább tudományos prognózis szerint is 7,8 millióra csökkenhet Magyarország lakossága a jelenlegi 9,7 millióról. Egy ENSZ-jelentés alapján pedig az összes európai posztszocialista államnak drasztikus népességvesztéssel kell szembenéznie, ha folytatódnak a jelenlegi tendenciák.

Fél évszázad múlva 9 millió lakosa lesz Magyarországnak egy, még derűlátónak is nevezhető előrejelzés szerint. Egy pesszimista népmozgalmi forgatókönyv alapján viszont ugyanezen az időtávon belül akár 6 millió főre is lezuhanhat a lélekszám.

A Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) e két prognózis mellett készített azonban egy harmadik kalkulációt is, amely állítólag a legközelebb állhat a valósághoz. E szerint 2070-ig 7,75 millióra esik vissza a lakosságszám a jelenlegi 9,6–9,7 millióról.

A népesség-előreszámítás, hangoztatják a statisztikusok, nem holmi jóslat, s nem is csupán egy közönséges becslés. Hanem konkrét adatokra alapozott tudományos prognózis, melynek kidolgozása során a már regisztrált születési, halálozási, illetve vándorlási információkból indulnak ki. A prognózisok készítése közben éppúgy figyelembe veszik például a helyi társadalmi folyamatokat, mint mondjuk a Magyarországhoz hasonló adottságú államok népmozgalmi pályáját.