Osztrák szakértők: Magyarországon viszonylag magas az áldozatok aránya

Gergely Márton

3 perc

2020.03.27. 17:00

2020.03.28. 07:33

A boltok eddigi, délután 3-ig korlátozott nyitva tartását vagy a tömegközlekedési járatok ritkítását egyaránt kontraproduktívnak tartja a bécsi DWH kutatócsoport, mely az osztrák kormánynak is tanácsot ad a statisztikusai és matematikusai által felállított modellek alapján. A HVG kérésére a magyar adatokat is átnézték.

A magyar számok esetében a tünetekkel rendelkező esetek és a tünetmenetes fertőzöttek viszonya a járvány első szakaszában indokoltnak tűnik – mondja a szerdáig tartó adatsor elemzését követően a DWH kutatója. Az osztrák és kínai esetek tanulmányozása alapján azonban fontos figyelembe venni, hogy a tünetmentesen pozitív tesztet produkálók a fertőzés későbbi szakaszában még lebetegedhetnek, így azokat nem szabad alapból enyhe lefolyású betegségeknek kezelni. A magyar esetszámok növekedése azt jelzi a kutatók számára, hogy két és fél naponként duplázódik a fertőzöttek száma, ez épp így történt a járvány kezdeti szakaszában Ausztriában is.

A halottak száma viszonylag magas

– írják.

Olaszországot leszámítva (ahol a legsúlyosabb betegeknek már nem nyújtanak orvosi kezelést a kapacitáshiány miatt) a halálos kimenetelű esetek arányának 2 százalék alatt kellene maradnia. Magyarországon március 25-én 226 fertőzött volt és 10 áldozat, ami 4,4 százalékos halálozásnak felelt meg. De a pénteki adatok mellett is lényegesen meghaladja az elfogadhatónak tartott arányt a halálos lefolyású fertőzések száma (cikkünk megjelenése után, szombaton jelentette be az operatív törzs, hogy meghalt a 11. fertőzött).