A büntetőeljárás-rekorder kormányfő, akit nem engedtek megtanulni magyarul

HVG

3 perc

2020.01.16. 09:35

Andrej Babis cseh miniszterelnök harcol az ügyészség, az unió és a cseh nép ellen, Orbán Viktorral viszont jóban van, mert Brüsszelről hasonlóan vélekednek.

Tudnám én az országot is olyan jól irányítani, ahogy a cégemet! Mint számos más, a politikába átnyergelő nagyvállalkozót, Andrej Babist is ez a magabiztosság ösztönözte a pártalapításra – vallja Jana Klímova oknyomozó újságíró. Amikor 2011-ben a jelenlegi cseh miniszterelnök megalapította ANO (magyarul: igen) név alatt futó pártját, már felépítette az ország második legnagyobb árbevételű cégét, amely a privát szektor legnagyobb munkaadója Csehországban. Méreteit mutatja, hogy érdekeltségébe tartozik a legnagyobb németországi műtrágyagyár is.

Mindig is rámenős üzletember volt Andrej Babis,

aki kész bármilyen eszközt bevetni a konkurens vállalkozások minél olcsóbb felvásárlása érdekében. Legfontosabb cége, az Agrofert ugyanakkor gondoskodik leányvállalatairól, és igyekszik jó hírnevet szerezni magának – mondja a Hospodárske noviny szerkesztője. Persze a cég alapításánál Babis sem tudta elkerülni, hogy szóbeszéd tárgyává váljék első milliójának megszerzése.