Legyőzzük a vírust, mert az együttműködés feketeöves nagymesterei vagyunk

Sztojcsev Iván

6 perc

2020.04.08. 05:00

2020.04.20. 16:08

Szinte semmiben nem annyira jó az emberiség, mint az együttműködésben. Úgy tűnhet, hogy a közgazdaságtan alapjai ennek ellentmondanak, de Nobel-díjat érő módon sikerült már levezetni, hogy a kooperáció hosszú távon nem egyszerűen kifizetődő, hanem a legjobb stratégia. A közgazdasági elméleteket bemutató sorozatunkat az emberi együttműködést vizsgáló kutatásokkal folytatjuk.

Különleges helyzetben van a világ, és ez az átlagemberek tömegeitől kíván meg nagy áldozatokat. Több tízmillióan vagyunk, akik ezekben a hetekben alapjaiban változtatjuk meg a mindennapi szokásainkat, mondunk le a napi rutinunkról, vállaljuk akár önként is, hogy az életünk kényelmetlenebb lesz egy ideig. Így tesznek még azok is, akik saját maguk nem tartoznak a járvány miatt leginkább veszélyeztetett csoportba. Cégvezetők leállítják a vállalataikat, politikusok olyan döntéseket hoznak, amelytől az országuk egy jókora részének rövid távon rosszabb lesz – és a kezdeti bizonytalanság után teljesen egyértelmű, hogy mindenki részéről ez a helyes döntés.

Az emberek önzőek – nagyon sokak szerint ez a közgazdaság egyik alapvetése. Miközben amikor igazi krízishelyzet van, épp azt láthatjuk, hogy a döntő többség kiemelkedően jó az együttműködésben. Erre pedig a közgazdászoknak is megvan a maguk magyarázata. Egy kicsit később kezdtek el ezzel a témával foglalkozni, mint a biológusok, de a két tudományág ugyanarra a megállapításra jutott:

 szupererőnk az együttműködés, az emberiség azért tudott fennmaradni és fejlődni, mert ha kellett, tökélyre fejlesztettük a kooperációt.

A közgazdaságtan évszázadokig azt vizsgálta, hogy emberek miként próbálják a saját hasznukat maximalizálni. Ezt figyelték az 1930-as és 1950-es években is, amikor a játékelmélet alapjait lerakták. Az új tudományos irányvonal azért is volt figyelemre méltó, mert könnyű volt tesztelni, elég volt néhány önkéntest meghívni, és figyelni, hogy előre modellezett játékhelyzetekben miként próbálják legyőzni egymást.