Rendszerváltók30 – Horn Gyula: Életem legnehezebb elhatározása volt a határnyitás

Lindner András, Horváth Zoltán

6 perc

2020.04.28. 14:45

2020.05.09. 10:43

A későbbi kormányfő politikusi ideálja Hans-Dietrich Genscher volt, aki Orbán Viktor tanítómestere, Helmut Kohl külügyminisztereként vezényelte a német újraegyesítést. A HVG 1989 decemberében készített portréinterjút Horn Gyulával, ezt közöljük most újra, változtatás nélkül. /// Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól.

HVG: Hogyan képezte át magát „pénzügyesből” diplomatává — éppen harminc éve?

Horn Gyula: Nem volt szükség átképzésre. A döntő a politikai érzék, ha ezzel rendelkezik az ember, máris nyert ügye van. A lényeg a szintetizálásra való képesség, továbbá hogy az illető képes legyen kapcsolatot teremteni másokkal. Stílus kérdése az egész. Én soha nem írom körül a dolgokat. Ez, mi tagadás, sok problémát okozott nekem például a szocialista kollégáknál.

Rendszerváltók30

Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól. A HVG is történelmet írt 30 évvel ezelőtt, a hetilap akkori legfontosabb portréinterjúit most itt, a hvg360-on olvashatják.

Rendszerváltók30 – Antall József: Saját személyemet nem szeretném előtérbe tolni

Rendszerváltók30 – Orbán Viktor: A Fidesz semmiképp sem lesz párt

HVG: Ezek szerint nincs diplomata-diplomája?

H. Gy.: Nincs, s lehet, hogy közvetlen kollégáim közül senkinek sincs. Van viszont egy diplomám a párt központi bizottságának politikai főiskolájáról.

HVG: Igen, és pártmunkásként megszerezte a közgazdász „nagydoktorit” is. Külügyi vonalon dolgozva miért volt erre szüksége?

H. Gy.: Véleményem szerint ma a diplomatáknak érteniük kell a közgazdaság-tudományhoz. James Baker is a pénzügyből jött, s egy beszélgetésünkkor elmondta, milyen nagy segítségére volt ez a fajta képzettség. A diplomáciai tárgyalások jó része a gazdasági kérdésekkel foglalkozik. Hadd utaljak a Huszonnégyekkel folytatott legutóbbi brüsszeli tárgyalásainkra.

HVG: Nem vették zokon öntől a pártközpontban, hogy tudományos babérokra tör?

H. Gy.: Ez soha nem volt probléma. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy az apparátus emberei gyakran képzettebbek voltak, mint a legfelső garnitúra többsége.