Rendszerváltók30 – Antall József: Saját személyemet nem szeretném előtérbe tolni

Lindner András, Horváth Zoltán

5 perc

2020.04.27. 14:45

2020.05.09. 10:46

A rendszerváltás utáni első miniszterelnökről 1989 őszén már "pletykálták", hogy ő lehet az MDF kormányfőjelöltje a választásokon. A HVG 1989 októberében készített vele portréinterjút, ezt közöljük most újra, változtatás nélkül. /// Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól.

HVG: Önéletrajzából kiderül, hogy ön igen precíz, negyedszázada egyazon helyen tevékenykedő kutató. Hogyan került nagy hirtelen a politikai élet sodrába?

Antall József: Alapérdeklődésem mindenkor a politika volt, gyermekkoromtól kezdve egy aktívan politizáló, a politika iránt fogékony családban nőttem fel. 1956-ban — 24 évesen — forradalmi bizottsági elnök voltam, s működtem a Kisgazdapártban is. Olyan nemzeti, sovinizmusmentes politikai demokrácia megteremtése volt mindenkor a célom, amely a nemzeti értékeket összhangban tartja a kereszténység és az európai egység gondolatával.

Rendszerváltók30
A HVG 30 évvel ezelőtti portréinterjúiból közölt sorozat minden eddig megjelent cikkét a hvg360-on itt olvashatja.

HVG: Hogyan szerzett tudomást az MDF lakiteleki zászlóbontásáról?

A. J.: Régi barátaim, Csoóri Sándor és Szabad György hívtak.

HVG: Mire számított, amikor elment oda?

A. J.: Arra, hogy a politikai kibontakozás lassan fog előrehaladni. Az események ilyen felgyorsulására nem számítottam. Azt gondoltam, hogy évek állnak majd rendelkezésünkre, amíg a társadalom morális összeomlása után egy nemzetnevelő politikai mozgalom igazán kibontakozhat.

HVG: Milyen érzés volt annyi csendes esztendő a háromoldalú tárgyalásokat követően megnyilatkozni a tv-nézők milliói előtt?

A. J.: A tv egyáltalán nem befolyásolt. Ugyanazt mondtam, ami a meggyőződésem. Soha nem bujkált bennem szereplési viszketegség. Többször hívtak előtte már tv-beszélgetésre, de mindig nemet mondtam.

HVG: Erre a portréra is csak nehezen beszéltük rá. Talán mert az ön eszménye a személytelen, a háttérből irányító politikus?