Rendszerváltók30 – Orbán Viktor: A Fidesz semmiképp sem lesz párt

Babus Endre

6 perc

2020.03.30. 16:05

2020.05.09. 10:38

"Világnézetünk alapját az emberi jogok filozófiája képezi", állította a pártállam végóráiban Orbán Viktor, aki azóta illiberalizmusról, keresztény szabadságról beszél, az emberi jogokról pedig sajátos nézeteket vall. A HVG-nek 1989 augusztusában adott interjúja legendás történelmi forrássá vált, a Fidesz megalakulásának 32. évfordulója és a felhatalmazási törvény elfogadása alkalmából jelentetjük meg ismét.

— A legutolsó közvélemény-kutatások szerint ön júliusban bekerült a legnépszerűbb magyar politikusok közé: a 20-as listán, Csurka István és Rácz Sándor között a 18. helyet szerezte meg. Mit gondol, minek köszönheti népszerűségét? 

— Egyértelműen a június 16-i beszédemnek tulajdonítom, hogy a politikusok toplistájára feljutottam. Az emberek tekintélyes része úgy érezhette, hogy végre valaki nyilvánosan kimondta azt, amiről eddig csak a kocsmákban, szűkebb társaságokban volt szokás beszélni. 

— Sokan viszont krakélerségnek minősítették például azt a kijelentését, hogy „mi nem érjük be a kommunista politikusok semmire nem kötelező ígéretével”. Ma is úgy véli, hogy pont egy meggyilkolt kommunista miniszterelnök ravatalánál kellett elmondania ezt a kemény beszédet? 

— A beszéd szerintem nem volt kemény, minden mondata érvekkel volt alátámasztva. A tények voltak kemények, amikről ott szólnom kellett. Én Zimányi TiborraI értek egyet, aki a Hősök terén kijelentette: ha valahol, akkor a megemlékezés végső óráiban nincs helye kertelésnek.

— A közvélemény egy része idegesen fogadta a szovjetek kivonulását követelő Fidesz-tüntetést. Sokan úgy érzik, hogy ez felbőszítheti az „alvó oroszlánt”. Nem fél ettől?

— Akik ezzel az érvvel jönnek, azok azt is állítják, hogy a legfontosabb kérdésben, a nemzeti önrendelkezés ügyében ,,kuss” a nevünk. Tudomásul kell venni: a függetlenséget nem lehet becsempészni, suttyomban belopni egy megszállt országba.