Maurer Dóra: "Nehezen viselem a fenyegetettséget és a kalodát"

Szakszon Réka

5 perc

2020.01.29. 10:00

Korábban sohasem érdekelte a napi politika, most pedig sokszor heves érzelmekkel reagál rá a Széchenyi Művészeti Akadémia elnöke. A jelenleg épp a világ egyik leghíresebb múzeumában kiállító Kossuth-díjas képzőművész a HVG-nek elmondta azt is, hogy miért nem szereti eladni a műveit. Portréinterjú Maurer Dórával.

HVG: Közel egy éven át, ez év júliusáig látható önálló kiállítása a londoni Tate Modernben – ez más magyar művésznek még nem sikerült. Átadná valakinek a lehetőséget, ha tehetné?

Maurer Dóra: Azt nevezem sikernek, ha az ember megcéloz valamit, és eléri. Ez a kiállítás nem „sikerült”, mert egyáltalán nem céloztam meg, túl nagy falat lett volna. Szinte nélkülem szerveződött. De miért is adnám át? Ez nem stafétafutás, sok év aprómunkája kell a sikerhez. Általában fiatal művészeket ajánlok ösztöndíjakra, galériákba, múzeumokba.

HVG: A kiállítás fókuszában a régebbi munkái vannak. Hogy viseli a megkésett népszerűséget?

M.D.: Nem tudok népszerűségről, számomra nincs is értelme ennek a fogalomnak. Van most ez a kellemetlenség, több helyen is leírták, hogy én vagyok az első magyar, aki ilyen szuper helyen állít ki, ennyire hosszú ideig, és ettől most sokak szerint nagy ember lettem. Frászkarikát! Természetesen nagyon örülök ennek a kiállításnak, de voltaképpen nem is vágytam arra, hogy ennyire jelentős intézményben nyíljon kiállításom. Főleg a figyelemre nem vágytam, amit keltett Londonban és itthon is.