A villámgyors szultánváltás után könnyen rémálom lehet az ománi tündérmeséből

4 perc

2020.02.02. 15:00

Bár betiltotta a politikai pártokat és a kritikus sajtót, mégis modern államot csinált Ománból az ötven évig uralkodó Kábúsz szultán. Utódjának fő feladata megőrizni az ország függetlenségét és megállítani a gazdasági hanyatlást.

Az ománi örökösödési szabályok szerint a január 10-én utód nélkül meghalt Kábúsz szultán utódját a családi tanács választotta volna ki. De a konzultáció helyett a testület egyből a 79 évesen elhunyt uralkodó által borítékban hátrahagyott jelölt mellett döntött, hogy a lehető leghamarabb és a legzökkenőmentesebb módon történjen az utódlás és az átmenet.

Kábúsz bin Szaíd Al Szaíd

A világ 10. leggazdagabb uralkodója volt

AFP

Ománnak van is mitől félnie: vajon az új szultán, Hajszám bin Tarik képes lesz-e megőrizni Omán egységét és stabilitását, különösen a függetlenségét, amelynek révén jó kapcsolatokat alakított ki egymással ellenséges hatalmakkal, így az USA-val és Iránnal, Izraellel és arab országokkal.

Hajszám bin Tárik Al Szaíd

Az új szultán átvette a kormány és a hadsereg vezetését is

AFP

Hajszám szultán, Kábúsz 65 éves unokaöccse a jelek szerint egyelőre el tudta nyerni nemcsak a család, hanem a kereskedő elit és a titkosszolgálatok lojalitását is. Ám az ománi királyi család tagjai közül az üzleti életben elsőként megjelenő, külügyi tapasztalatokkal is rendelkező volt kulturális miniszter Hajszám legitimitása a szélesebb lakosság körében korántsem olyan automatikus, mint ahogy az kijárt a rendkívül népszerű Kábúsznak.