Még volt NDK, de a magyaroknak már NSZK lett – "Eljött a paradicsom", 1990. június 5.

Bedő Iván

6 perc

2020.06.06. 15:00

2020.06.06. 15:59

Nincs többé filléres repülőjegy, olcsó szállás: magyar szempontból 50 dolláros övezet lesz az NDK, vagyis itthon az államtól csak ennyi nyugati valutát vehetnek az utazáshoz.

A német egyesítés története

Bedő Iván, a HVG munkatársa 1989-ben és még jó ideig a Magyar Rádió tudósítójaként Berlinben szemtanúja volt a történelmi eseményeknek. Akkori tudósításai szinte naplóvá állnak össze. Most ezeket a posztokat olvashatják, az éppen 30 évvel ezelőtti napok sorrendjében, heti bontásban. Az első "poszt" 1989. december 4-én született, most itt van sorozatunk újabb darabja. A történelmi napló hátteréről itt olvashat.

A sorozat eddig megjelent cikkei itt olvashatók.

  • 1990. június 5. – Valutaváltás

Az NDK július 1-jétől még nem szűnik meg, de egycsapásra bekerül a magyar turisták 50 dolláros övezetébe. Bár a német valutaunió minden apró részlete még most, alig egy hónappal korábban sem ismeretes, kérdésemre annyit elárultak az állami bankban, hogy a magyarokkal sem tesznek kivételt. Aki július 1-je jután az NDK-ba érkezik, annak fel kell szerelnie magát nyugatnémet márkával, a magyaroknak tehát – hacsak Budapesten nem hoznak valamiféle átmeneti intézkedést, amiről itt, Berlinben én nem tudok – az évi 50 dolláros utazási keretük terhére kell pénzt váltaniuk, ha az NDK-ba jönnek.

Ha valaki júniusban érkezik, természetesen még fizethet NDK-márkával, egészen június utolsó napjáig, de júliustól már nyugati márkára van szüksége, és azt otthonról kell hoznia, mert a külföldiek NDK-márkáját itt nem váltják át semmilyen más pénzre. Az egyetlen kivétel, hogy ha valaki itt, az NDK-ban, az engedélyezett csekély kereten belül a forintját NDK-márkára váltotta, akkor ugyanazt az összeget visszaváltják neki forintra. Minden további át- vagy visszaváltást otthon, Magyarországon kell elintéznie az utazónak.

Nem is ajánlom, hogy bárki hivatalos pénzváltással foglalkozzon az NDK-ban a következő hetekben, mert minden bankban, takarékpénztárban és pénzváltó helyen hatalmas sorok lesznek, hiszen most készítik elő 16 millió NDK-polgár pénzének átváltását. Július első hetében pedig gyakorlatilag nem működnek a pénzintézetek, mert akkor számolnak át mindent, hogy a július 9-ei hétfőtől az egyhetes átmenet után korlátozás nélkül meginduljon a pénzforgalom, immár nyugati márkában. Aki tehát júniusban vagy júliusban mégis az NDK-ba jön, annak – legalábbis ami a pénzt illeti – meglehetősen áttekinthetetlen, átmeneti állapotokkal kell számolnia. Ez természetesen tovább bonyolítja azt a helyzetet, ami abból adódik, hogy NDK-márkát immár hónapok óta nem lehet kapni a magyar pénzváltó helyeken.

Márkaátváltási kérelmek feldolgozása egy NDK takarékpénztárban

Turisták ne álljanak sorba

Bundesarchiv / Waltraud Grubitzsch