Aki nem vigyáz, könnyen elronthatja az egyetemi jelentkezést a kormány miatt

HVG

5 perc

2020.02.07. 12:00

Még az utolsó pillanatban is változtatott a kormány a felsőoktatási felvételi feltételein, ezért nagyon oda kell figyelni idén, hogy hová jelentkezzen a diák első helyen, illetve milyen jelentkezési sorrendet alkalmazzon. Sok helyen ugyanis végül nem az elért pontszám, hanem a létszámkeret alapján döntenek majd.

Sok családnál eufóriát váltott ki, amikor megtudták, hogy az idei évben az állami támogatás elnyeréséhez elvileg nem kell a diákoknak 400 pontnál többet szerezniük azoknál a legnépszerűbb szakoknál sem, ahol eddig csak sokkal magasabb pontszámmal lehetett bejutni. Tavaly volt ugyanis olyan szak, ahol a minimumponthatár 455 volt, de 440 és 430 minimumpontos szakok is előfordultak.

Ez az eufória nem sokáig tartott, a felsőoktatást felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte ugyanis, hogy bár az eddiginél alacsonyabban határozta meg a minimumpontszámokat, de a kapacitáskorlátokat is figyelembe kell venni. A szülők és felvételizni szándékozó gyermekeik gyorsan elkezdhették lapozgatni az egyetemek tájékoztatóját, mit is jelent pontosan a kapacitáskorlát. Eddig nem igazán foglalkoztak ugyanis azzal, hogy minden intézménynek, karnak, szaknak központilag meghatározták, hogy legfeljebb hány hallgató kaphat állami támogatást.