Korszakonként jön egy új utónév-divathullám, de az Anna tényleg örök

HVG

3 perc

2020.02.08. 15:00

Most több mint 4000 keresztnév közül választhatnak a szülők, az akadémia listáján egyre hátrébb kerülnek a bibliai eredetűek, de továbbra is népszerűek az ómagyar, valamint a távoli világokat idéző utónevek.

A névadási konvenciók folyamatos átírása következtében pár évtizeden belül akár Brájen vagy Kevin, esetleg Renátó utónevű miniszterelnöke is lehet Magyarországnak, hogy az ennél bizarrabb eshetőségekről szó se essék. Az említett neveket az elmúlt években százas nagyságrendben vésték be itthon az anyakönyvekbe.

Nem volna helyénvaló megfeledkezni persze a potenciális miniszterelnöknőkről sem, közülük is befuthat még a jövőben akár egy Dzsenifer vagy Elizabet, netán Vanessza is. A változások kétségkívül nem most kezdődtek. S nem is a hivatalosnak számító névregiszterek utóbbi időben bekövetkezett erőteljes liberalizálásával.

A számos Gyula, Béla, Sándor, Kálmán és István utónevű miniszterelnök után már csaknem negyedszázaddal ezelőtt felbukkant ugye a Viktor, később pedig a Gordon keresztnév is, jelezve, hogy az új politikai elit szülei sem feltétlenül idegenkedtek a kevésbé bevettnek számító nevektől.