szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De nem engedélyezték. Vannak viszont más fura nevek, amelyek már gond nélkül adhatók.

Időnként érdemes áttekinteni az MTA alá tartozó Nyelvtudományi Intézet honlapját, ahol arról tájékozódhat az állampolgár, milyen új nevek lettek anyakönyveztethetők.

Az Index gyűjtése szerint a már elfogadott, vagyis a rostán átment nevek közé tavaly bekerült például a Naszír, a Romed, a Lenor, a Mordeháj, a Lior és Manaén is, de az olyanok is, mint Fineás, Emerina, Estike, Hürrem, Brianna, Bjárke, valamint Árav.

Egy ennél fokkal érdekesebb lehet a névválasztásra vonatkozó folyamat, amelyet minden esetben a szülőknek kell kezdeményezniük. Az eljárás során egy kérelmet kell kitölteniük és leadniuk az anyakönyvvezetőnél vagy a Miniszterelnökségen. A névkérelmet utóbbiak küldik tovább az intézethez.

Az, hogy mely nevek lesznek végül anyakönyveztethetők, sok mindentől függ. A túlzott becézésekkel nem érdemes próbálkozni, ahogy olyan szavakkal sem, amelyek egyértelműen hátrányosak a viselőjére nézve.

A márkanevek, művésznevek és családnevek sem támogatottak. A választások környékén valaki például Fidesznek akarta volna nevezni a kislányát, de a Nyelvtudományi Intézet megakadályozta azt, arra hivatkozva, hogy márkanevet nem adhat valaki a születendő gyermeknek.

Fontos tudni, hogy a nálunk anyakönyveztetett gyerekek nevét minden esetben magyar helyesírással és betűkészlettel fogják írni, így a Ginger kizárólag Dzsindzser formában viselhető. "Itt arról sem érdemes elfelejtkezni, hogy külföldön különösen nehéz lesz megértetni bárkivel például az utóbbi nevek magyaros írását" – jegyzi meg a portál.

Ennek ellenére igen széles már a skála, már ami az adható neveket illeti. 2020-tól választható férfinév lett például a Parker, az Emett és Terenc is. A nőknél szintén bővült a lista, a következők adhatók: Lupitá, Annaszofi, illetve Annasára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Ezekbe a földrajzi nevekbe törik bele a brit turisták nyelve

Nekünk, magyaroknak talán kevésbé érthető, hogy a britek miért nem tudják helyesen kiejteni a szlovéniai Ptuj nevű város nevét (92 százalékuk mondta rosszul). Azt viszont már értjük, hogy miért gyűlt meg a bajuk az izlandi Eyjafjallajökull vulkánnal (százból csak ketten találták el a helyes kiejtést).

Kutatók majomember kimérákat gyártottak, majd a kísérlet végén elpusztították az embriókat

Kutatók majomember kimérákat gyártottak, majd a kísérlet végén elpusztították az embriókat

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit