Szinte minden bukott fideszes polgármesternek talált már új helyet Orbán

Pálmai Erika

4 perc

2020.02.15. 07:15

Nem kerültek automatikusan a politikai süllyesztőbe az októberi önkormányzati választáson alulmaradt kormánypárti polgármesterek. A Fidesz az orbáni bajtársiasság jegyében védelmet nyújt a legtöbb káderének: van, aki egyből fölfelé bukott, de olyan is, akinek még keresi az új pozíciót a pártelnök-miniszterelnök.

Nem törte derékba Sára Botondnak, Józsefváros volt fideszes polgármesterének politikai karrierjét, hogy októberben – a kormányzati és a helyi önkormányzati média leplezetlen támogatása ellenére – alulmaradt a volt klubrádiós Pikó Andrással szemben. Sárának nemcsak a kerület éléről kellett távoznia, de egyéni képviselőként is kikapott. Az viszont, hogy még a listás mandátumát sem vette fel, csak a mából visszanézve válik érthetővé.

Januárban ugyanis feljebb lépett a karrierlépcsőn: Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetésére kapott megbízást, ami azt is demonstrálta, hogy kinevezőinek az októberi fiaskó ellenére sem ingott meg a bizalmuk benne.

„Senkit sem hagyunk az út szélén” – jelentette ki még 2010-ben Orbán Viktor, jelezve: a Fidesz bukás esetén is védelmet nyújt azoknak, akik következetesen tartják magukat a bajtársiasság szabályaihoz, és például semmi olyan belső konfliktusról nem beszélnek kifelé, ami a gyengeség vagy a megosztottság látszatát kelthetné.

Különösen jó oka volt a kormányfői ígéretben bízniuk azoknak a kormánypárti településvezetőknek, akiknek stabilnak tűnt a pozíciójuk, és – nem kis részben a Borkai-féle szexbotrány következményeként – kis különbséggel maradtak alul az önkormányzati választáson. (Címlapképünkön közülük hárman láthatók: a volt IX., XVIII. és I. kerületi polgármester; Bácskai János, Ughy Attila és Nagy Gábor Tamás)