Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A fájdalom és a csalódás átüt több búcsúüzeneten, de egy ilyen alacsony szintű önkormányzati választási kampány után is európai módon, sportszerűen távoznak a volt fideszes településvezetők a Facebookon.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Bár a kormányközeli sajtó kisebbfajta armageddonként élte meg az önkormányzati választás Fideszre nézve rossz kimenetelét (már ha egyáltalán beszámolt róla, mert például a Lokálra rápillantván azt hiheti az olvasó, a kormánypárt fölényes győzelmet aratott), a Fidesz vesztes polgármesterei kulturáltan és higgadtan vették tudomásul a vereséget. Amilyen erősre, helyenként mocskosra sikerült a kampány, olyan európai a kormánypárti településvezetők búcsúja. 

"Ez nem jutalom, hanem hűség kérdése"

Facebook-posztjaikban a nagyobb és jelentősebb településvezetők kivétel nélkül sportszerűen ismerik el vereségüket, és köszönik meg a rájuk szavazók támogatását. Már ha megnyilvánulnak, mert például a Pécset csődközeli helyzetbe juttató, nem újrázó Páva Zsolt nem kommentálta a Facebookon regnálásának lezárultát, igaz, ő most már neki sem futott a küzdelmeknek. Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó indult helyette, de a másik olimpiai bajnokkal, Borkai Zsolttal szemben ő vereséget szenvedett. Vári azt írta, a sportban azt tanulta meg, hogy a vereséget méltósággal kell viselni, és gratulált a nagy fölénnyel nyerő Péterffy Attilának.

Miskolcon is hasonló volt a felállás, mint Pécsett: a volt polgármester Kriza Ákos egészségügyi okokból nem indult újra, helyette a fiatal Alakszai Zoltán próbálkozott, akit a sorozatos miniszteri és miniszterelnöki látogatások sem tudtak győzelemhez segíteni. Kriza nem írt semmit a vereség után, Alakszai pedig a támogatást köszönte meg a Facebokoon, és gratulált az ellenzéki Veres Pálnak, aki magabiztosan, 15 százalékos különbséggel győzte le őt.

Balázsy Péter szombathelyi fideszes jelölt alig 400 szavazattal maradt alul Nemény Andrással szemben, a Facebookra a rá leadott szavazatok számát posztolta ki: "16363. Köszönöm szépen! Gratulálok a győztesnek!"

Meglepetés volt Schmidt Csaba tatabányai fideszes polgármester veresége, ő egy Orbán-idézettel búcsúzott: "Gratulálok Szűcsné Posztovics Ilona polgármester asszonynak a választási győzelemhez. Végezetül azzal Orbán Viktor idézettel zárom soraimat, amit 2014-ben a polgármesteri mandátumom átvételekor is elmondtam:

"Én maradok, fent vagy lent, de mindig maradok, mert ez nem jutalom, hanem hűség kérdése. Engem mindig meg fogtok találni, a sikerben, a bajban, az örömben, a munkában, és én a következő négy évben is harcolni fogok veletek, értetek, a hazámért".

(Schmidt Csaba szöveghűen idézte Orbánt, de persze az ő polgármesteri mandátuma már 2014-ben is öt évre szólt, nem négyre.)

Szűcsné meggyőző fölénnyel, 3 százalékkal verte Schmidtet.

"Én voltam a céltábla"

Nem titkolja a váltás miatti fájdalmát Habis László távozó egri polgármester: "Sajnálom, hogy az az épület, amit együtt építettünk az elmúlt esztendőkben, sok tekintetben csak félig kész. Remélem, lesz, aki befejezi ezeket a munkákat. Úgy érzem, hogy ebben a kampányban én voltam a céltábla, amelyet sikerült eltalálni." Fájdalma érthető, hiszen csak 800 szavazattal maradt alul.

Sok tervük volt még

Budapesten Hassay Zsófia és Wintermantel Zsolt is 9 évig volt (előbbi a VI., utóbbi a IV.) kerülete élén, búcsújukban erre emlékeznek vissza. Wintermantel megjegyzi,

sok tervem és még több energiám volt, folytatni szerettem volna, a szavazók többsége viszont másként döntött. Fogadjuk el és Újpest érdekében tekintsünk előre!

Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester sem tolta túl a nyilvános búcsút: hivatalos Facebook-oldalán csak a Fidesz egyenképét osztotta meg.

A VII. kerületi Vattamány Zsolt is a 9 évre emlékszik, és gratulált Niedermüller Péternek, ahogy a pestlőrinci kerületi Ughy Attila is, bár ő név szerit nem említi Szaniszló Sándort. A 9 év után távozó Cserna Gábor dunaújvárosi polgármester is leginkább az eredményeire emlékezett, majd gratulált a győztesnek, Pintér Tamásnak.

 Az újbudai Hoffmann Tamás még a választás vége előtt két órával is szavazásra buzdított a Facebookon, búcsúposztjában arról ír

 a szavazók fele most úgy döntött, hogy mással képzeli el a folytatást,

és gratulál utódjának, László Imrének, aki annak ellenére, hogy a kampányban szexuális zaklatással vádolták, meggyőző fölénnyel verte Hoffmannt. (Az, hogy a "szavazók többsége" helyett a szavazók feléről írnak, máshol is előkerült.)

Bácskai búcsúja érdekes lett

 Az eddigi ferencvárosi polgármester, Bácskai János egyenesen a győztes Baranyi Krisztinának címezte Facebook-posztját.

Közvetlenül őt megszólítva azt írta,

Ferencváros döntött, jelentős többséggel önnek szavazott bizalmat.
Kívánom, hogy az elkövetkező évei sem teljenek haszontalanul.
Otthon, Város, Ferencváros!
Üdvözlettel:
Bácskai János

Baranyi ugyanezt megkapta tőle sms-ben is. Az ellenzéki jelölt fölényesen nyert Bácskai ellen.

Bús Balázs 550 szavazattal bukta el Óbudát, ő 13 év után volt kénytelen átadni a helyet Kiss Lászlónak. Hosszabb posztban búcsúzkodik, "A választók fele most úgy döntött, hogy másokkal képzeli el a jövőt. A városépítést ezért ha nem is-, de a közösségépítést folytatni fogjuk.

Sok projektet készítettünk elő, nagyon sok értékes intézményt hoztunk létre. Remélem, hogy felelősséggel folytatják majd az általunk megkezdett munkát, és maradéktalanul teljesítik majd azokat az ígéreteket, amiket a választóknak tettek.

A győzteseknek ehhez sok sikert kívánok."

És egy Pilinszky-idézetet is posztolt: 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tóth Richárd Itthon

Lakner Zoltán a Fülkében: Orbánnak megmutatták, hogy itt van egy fal

„Ez az ország nem a Fideszé.” „Az ellenzéknek élnie is kell a lehetőséggel.” Ezt a két mondatot Lakner Zoltán politológus még a választások éjszakáján mondta, a választást követően pedig a hvg.hu közéleti podcastjában, a Fülkében arról beszélt, hogy bár az ellenzéki győzelmek után sem várható az Orbán-rendszer konszolidációja, az ellenzék növelheti a mozgásterét.

Öt technológia David Hasselhoff autójából, ami meg is valósult

Öt technológia David Hasselhoff autójából, ami meg is valósult

Jön a dugódíj, a dízelautókat is korlátozhatják Budapesten

Jön a dugódíj, a dízelautókat is korlátozhatják Budapesten

Időközi választást kell tartani Dunaújvárosban a jobbikos polgármester parlamenti helyére

Időközi választást kell tartani Dunaújvárosban a jobbikos polgármester parlamenti helyére

Egykor Bill Gates és Steve Jobs nyerte el ezt a díjat, most egy magyar

Egykor Bill Gates és Steve Jobs nyerte el ezt a díjat, most egy magyar

Azóta sincs még egy ilyen Budapesten – kötet jelent meg a Petőfi Csarnok történetéről

Azóta sincs még egy ilyen Budapesten – kötet jelent meg a Petőfi Csarnok történetéről

Krasznahorkai regénye kapta az Egyesült Államok legismertebb irodalmi díját

Krasznahorkai regénye kapta az Egyesült Államok legismertebb irodalmi díját