Senyei György: "A bíróságoknak a kritikával együtt kell élniük"

Pálmai Erika

5 perc

2020.02.21. 18:00

Nincsenek politikai kapcsolatai és kinevezéséhez a szintén miskolci igazságügyi miniszternek sincs köze - állítja az Országos Bírósági Hivatal új elnöke. Elődje, Handó Tünde munkájáról nem mond véleményt, de határozott szándéka, hogy béke legyen a bíróságokon. Portréinterjú Senyei Györggyel.

HVG: Bombaként robbant tavaly decemberben, hogy önt jelölik a lapunkban is sokat bírált Handó Tünde OBH-elnök utódjának. Elárulná, hogyan került képbe?

Senyei György: A köztársasági elnök úr hivatalából hívtak fel, elnök úrral beszélgettünk az elképzeléseimről. Így lettem jelölt, ami azért engem is meglepett. Kissé mellbe is vágott a felkínált lehetőség, de olyasvalakit, aki csaknem 25 éve ül a bírói pulpituson, azért már nem nagyon lehet megijeszteni. Megértettem, hogy milyen nagy kihívás előtt állok, de csak most kezdem igazán átérezni. Hosszú távra tervezek, különben nem vállaltam volna.

HVG: A jelöléséhez azért nyilván kellett politikai kapcsolat is.

S.Gy.: Nekem nem kellett. A pulpitusról érkeztem, nincsenek politikai kapcsolataim. Feltételezem, hogy a bírói munkám elismeréseként esett rám a választás.