Egyre népszerűbb a katonásdi a fideszes családokban, Orbán Gáspár is példa

HVG

4 perc

2020.03.05. 14:00

2020.03.05. 14:13

Sok fiatal vesz részt az önkéntes katonaságban, van aki közösségre talált, másokat a családjuk küldi. Nemrég a miniszterelnök fia is szerződéses bakának állt.

Ha a Fidesz már nem is elég trendi a fiatalok körében, legalább a katonaság legyen az – talán ebből a megfontolásból szeretné a kormány vonzóbbá tenni a honvédséget a fiatalok számára. A klasszikus toborzók mellett-helyett ma már olyan programokkal igyekeznek a katonásdit csak filmekből ismerő tizen-, huszonéveseknek népszerűsíteni, mint például a mesterséges intelligencia szerepét a honvédelemben bemutató nyílt napok. Persze a hagyományosabb technikák is bevetésre készek: van lehetőség harcirepülőgép-simogatásra, tankokkal, páncéltörőkkel való személyes ismerkedésre.

A cél, hogy a katonaságban ne egy elavult intézményt lássanak a potenciális bakafiúk és -lányok, ahol csak az újoncok csicskáztatása megy, hanem olyan, izgalmas lehetőségként tekintsenek a katonai pályára, amivel a jövőjüket is megalapozhatják. Már azt is sikernek tekinti a honvédelmi vezetés, ha a rövidebb-hosszabb kiképzésen átesett fiatalokból kiépül egy stabil, hadra fogható tartalékossereg.

Miközben a honvédség marketinges csapatánál gőzerővel folyik a brandépítés, nem várt helyről is segítséget kaptak. Orbán Viktor nem csupán olyanokat mond, amiből kiderül, lenézi azokat, akik nem voltak katonák („kicsit másképp tekint az ember azokra, akik nem tettek katonai esküt”), de fia, Gáspár is szerződéses katonának állt.

A honvédség népszerűsítésére az orbáni propaganda nemcsak a „veszélyben a haza” gondolat sulykolásával játszik rá, hanem a külsőségekkel is. A miniszterelnök évértékelőjén például egyenruhában feszítettek a főkatonák, látványosan fittyet hányva arra a törvényi előírásra, hogy politikai rendezvényen (az egyik szervező ugyanis a Fidesz volt) ezt nem tehetnék meg.