Enyedi Éva: "Politikáról szívesebben olvasom Shakespeare-t, mint a napi sajtót"

Puszta Dóra

5 perc

2020.03.13. 14:00

Közös lányuk még csak az apukáját, Pintér Bélát látta színpadon. Ezt is elárulta a HVG-nek adott interjújában Enyedi Éva színésznő, aki dramaturgként is a társulatvezető-rendező állandó alkotótársa a politika és a közélet visszásságairól szóló darabjaiban.

HVG: Alapító tagja Pintér Béla társulatának, ám a bő húsz év alatt viszonylag kevés interjú készült önnel. Van erre is egy kimondott-kimondatlan szereposztás, vagy inkább alkati dolog?

Enyedi Éva: A mi társulatunk munkájával kapcsolatban elsősorban Pintér Bélát keresik az újságírók, ez érthető, hiszen íróként, rendezőként, színészként ő a legmeghatározóbb. Én eleinte csak színész voltam, amióta dramaturg is vagyok, és édesanya, nem játszom mindegyik előadásban. Egyébként a dramaturg a külső szemlélők felől nézve háttérmunkásnak számít.

HVG: A hazai porondon kivételes az egyszerre dramaturg és színésznő kombináció. Mennyire tudathasadásos állapot ön számára ez a kettős szerep?

E.É.: Mindkét énem segít a másiknak. A nyelv mint kifejezési eszköz nagyon érdekel, de ugyanilyen fontos, hogy színpadon lehessek.

HVG: Ha előállna egy képtelen helyzet, melyikről mondana le nehezebben?

E.É.: A színészetről. Az a zsigeri, a közvetlenebb, sokkal erőteljesebben megmozgatja a lényemet.