Százezrek kezét engedik el – nincs válasza a kormánynak a szociális válságra

Szabó Yvette

4 perc

2020.03.26. 14:00

2020.03.26. 14:00

Szociális válságot okozhat az a csaknem 500 ezer ember, akiket eddig feketén foglalkoztattak és most a járvány hatására elveszítik a keresetüket. De nem járnak sokkal jobban azok a bajba jutott munkavállalók sem, akik eddig rendesen be voltak jelentve, a kormány ugyanis nem tervezi az álláskeresési járadék megváltoztatását, az önkormányzatoknak pedig nincs pénzük segélyezésre.

Négy és fél millióan várják a kormánytól a legfontosabb intézkedést, miközben úgy tűnik, Orbán Viktorék már el is döntötték, hogy legalább félmillió embernek elengedik a kezét. A többé-kevésbé legálisan foglalkoztatottak száma nagyjából 4,5 millió, ám még a Pénzügyminisztérium legutóbbi munkaügyi felügyeleti jelentése szerint is a dolgozók 12-13 százalékát feketemunkán kapták az ellenőrök. Ez azt jelenti, hogy mintegy félmillióan nem legálisan jutnak a pénzükhöz, ha tehát megszűnik a (fekete)foglalkoztatásuk, a semmibe zuhannak.

A válság jellegéből fakadóan most az lenne a legsürgetőbb gazdasági intézkedés, hogy a vállalatok munkaviszonyban tartsák dolgozóikat, különben nemcsak az egészségügyben történik meg az elkerülhetetlen robbanás, hanem a szociális szférában is. Ez valamelyest javítana a szürkezónában élők esélyein is.