szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Válság idején a munkanélküli segély az egyik legjobb keresletélénkítő eszköz, ám meglehetősen szűkmarkú ezen a téren a magyar kormány.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Míg más országokban a koronavírust kísérő gazdasági válságra, és a munkanélküliek számának várható megugrására különféle kedvezmények, adó- és járulékcsökkentések, valamint fizetéskiegészítés kombinációival próbálnak reagálni, addig Magyarországon a munkavállalók jogainak kukázásával kezdte a felkészülést a kormány. Amellett pedig, hogy a cégeknek csak egy viszonylag szűk köre kap csekély, a teljes bérköltség alig negyedét kitevő kedvezményeket, a munkájukat elvesztők sem sok jóra számíthatnak – írja a G7.hu.

Ma Magyarországon a korábbi bruttó bér 60 százalékát kapja, akinek felmondanak, de ennek maximuma a minimálbér, ami jelenleg 161 ezer forint. Ennél az uniós országok közül csak Lengyelország, Románia és Görögország szűkmarkúbb. Ellenben Bulgária például a kereset 77 százalékát adja segélyként egy éven át a G7 adatai szerint, Litvánia 78 százalékkal kezdi, Lettország 84-gyel, Luxemburg pedig 86-tal. GDP-arányosan is csak Románia fordít kevesebbet a munkanélküliek segítésére, bár az Eurostat kimutatása szerint azonos szinten állunk Lengyelországgal, és az Egyesült Királysággal.

Még nagyobb probléma, hogy csak három hónapig jár az álláskeresési járadék, jegyzi meg a gazdasági portál. Ez után havi 22 800 forinttal kell beérni, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege ugyanis az öregségi nyugdíj mindenkori minimumának 80 százaléka – de ez is csak annak jár, aki elfogadja a felkínált közmunkát. Európában fél évnél rövidebb ideig Magyarországon kívül csak Csehországban (öt hónap, de 50 év felett nyolc, 55 év felett 11 hónap) fizetik ezt a juttatást. Még a liberális szabadpiac zászlóshajójának számító Egyesült Államokban is kétszer annyi ideig jár a munkanélküli segély, mint Magyarországon. De például Belgiumban elméletileg nincs is időbeli korlátja a segélynek, a jogosultság mástól függ.

A Fidesz–KDNP 2011-es megszorításai előtt még minden harmadik, azt követően már csak minden kilencedik álláskereső kapott anyagi támogatást. Eközben a magyar munkavállalók bruttó fizetésük 1,5 százalékát fizetik be munkaerő-piaci járulékként. Ebből tavaly körülbelül 320 milliárd forint bevétele keletkezett az államnak, miközben csak 78 milliárdot tervezett munkanélküli-ellátásokra költeni, forrás tehát elméletileg lenne az emelésre. A kormány a munkanélküliek túlnyomó része számára egyedül a közmunkaprogramot kínálja kiútként. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat sem sokat tud segíteni az álláskeresésben: honlapjukon jelenleg nagyjából 3 és félezer állásajánlat érhető el. Összehasonlításként: az osztrák munkaügyi hivatal honlapján 50 ezer meghirdetett állást lehetett találni ugyanekkor.

Hogy miért ésszerűtlen a magyar helyzet, azt gazdasági érvekkel támasztja alá a G7: válság idején a munkanélküli segély az egyik legjobb keresletélénkítő eszköz. Ha nincs pénzük az embereknek, akkor nem fogyasztanak, így a munkanélküliek számának gyors megugrása tovább csökkenti a keresletet, ami további elbocsátásokhoz vezet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

"Ha június végéig nincs változás, nagy baj lehet a gazdaságban"

A gyermekük miatt otthonmaradók számára táppénz biztosításával, a fizetés nélküli szabadság szolgálati időként való elismerésével, a fogyasztás élénkítése érdekében pedig kamatmentes kölcsönökkel kellene enyhíteni a mostani válsághelyzetet – véli Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. A szakember szerint felelőtlenség lenne megjósolni, hány ember veszítheti el az állását, de az biztos, bizonyos ágazatok már most is túl vannak a tűréshatáron. Interjú.

Kovács Gábor Gazdaság

A kormány gyakorlatilag kukázta a munkavállalók jogait

A veszélyhelyzet miatt a munkáltatóknak már nem kell 96 órával előbb szólniuk, ha módosítják a dolgozó munkaidejét. A munka törvénykönyve bármely pontjától el lehet térni. Elvileg csak közös megegyezéssel, de válságban a dolgozók nagyon kiszolgáltatottak.

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók

Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál