Ha ingatlanügylete van, a vírus nem számít, mindenképp fizetnie kell

Gyenis Ágnes, Oroszi Babett

4 perc

2020.04.07. 13:00

2020.04.08. 12:43

A járvány sem változtatta meg az ingatlanpiacon azt az alapelvet, hogy a szerződéseket teljesíteni kell. Az állam még beavatkozhat, de az eddigi rendeletek finoman szólva sem hozták el az áhított tisztánlátást a szereplőknek.

„Szürreális ez a helyzet! Járvány nem sújtotta még a magyar ingatlanpiacot, a szerződésekben nem készültek fel erre.

Négy-öt évnyi pereskedés kellene ahhoz, hogy jogilag kitisztuljon, hogyan kell ilyenkor megosztani a kockázatokat a felek között” – jellemzi a mostani állapotokat Békési Sándor ingatlanjogász. Mint mondja, a kormány kijárási korlátozásról szóló határozata csalódást okozott a piaci szereplőknek, s az ő szempontjukból fokozta a bizonytalanságot, főképpen a kereskedelmi ingatlanok esetében. Ha ugyanis a kormány az üzletek, a plázák nyitva tartását korlátozta volna, lehetne azzal érvelni, hogy a helyiségeket nem lehet használni, így bérleti díjat sem lehet értük követelni.

Csakhogy nem ez történt: kinyitni lehet, ám a vásárlók csak az élelmiszerboltokba, a drogériákba, a szupermarketekbe, a gyógyszertárakba és még néhány helyre mehetnek be. Azaz a Tescóban lehet cipőt venni, a Salamanderben nem, az utóbbi tulajdonosa mégsem hivatkozhat vis maiorra.